Ostatnio w moim t3 pojawiły się problemy z hamulcami. Pedał hamulca jest twardy i bardzo ciężko chodzi. Samochód hamuje ale z trudem, na większych wzniesieniach nawet maksymalnie zaciągnięty ręczny nie daje efektu i samochód zaczyna zjeżdżać. Podejrzewam że to pompa hamulcowa przestała działać, czy mogę mieć rację?
Może sprawa oczywista i głupie pytanie ale jestem zielony więc wole się upewnić.
Z góry dzięki za odpowiedz i pomoc.
Twardy pedał hamulca
Moderatorzy: t90, dreg35, magnum
- a_gorski
- Szeregowy
- dreg35
- Administrator
- Zodiac:
Re: Twardy pedał hamulca
twardy pedał hamulca świadczyłby o braku wspomagania więc pompa vacu albo nieszczelność lub serwo... nie wiem jaki silnik ani który rok bo może nie masz wspomagania... ręczny to osobna sprawa...
napisz jaki silnik i który rok...
trzymając wciśnięty pedał hamulca odpal silnik...
czy po uruchomieniu silnika pedał hamulca opada niżej?
napisz jaki silnik i który rok...
trzymając wciśnięty pedał hamulca odpal silnik...
czy po uruchomieniu silnika pedał hamulca opada niżej?
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
- a_gorski
- Szeregowy
silnik 1.6 50KM rocznik 1988. Wcześniej po uruchomieniu pedał lekko opadał, teraz już nie. W dzień przed tą awarią przednie koła lekko grzały się podczas jazdy, stwierdziłem że to kwestia tego że auto długo stało i hamulce po jednym dniu puściły, choć nadal mam wrażenie że są lekko trą...
Hide post links |
- dreg35
- Administrator
- Zodiac:
więc masz wspomaganie teoretycznie w/g rocznika...
lekkie grzanie się nie powinno mieć znaczenia... zacznij od sprawdzenia podciśnienia z pompy vacu do serwa...
pompę masz na silniku a serwo pod deską za pompą hamulcową...
lekkie grzanie się nie powinno mieć znaczenia... zacznij od sprawdzenia podciśnienia z pompy vacu do serwa...
pompę masz na silniku a serwo pod deską za pompą hamulcową...
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Hide post links |
- a_gorski
- Szeregowy
Zajrzałem, znalazłem luźny zerwany bądź odpięty wężyk przy pompie vacu. Sama pompa generuje podciśnienie, ale nie wiem gdzie jest miejsce tego luźnego wężyka. Nie mogłem znaleźć gdzie powinien być.
Hide post links |
- wezuwiusz3
- Generał
- Zodiac:
Jeżeli nie jest połączony z pompą ,to właśnie na pompie jest króciec na który nasuwasz,jeżeli go nie ma to odłamany,a jeżeli na pompie jest ,to za ścianą z puszką przekażnika(świec żąrowych) szukaj.Koło puchy masz otwór przez który ten wężyk idzie .
Nie wiem jak jest u Ciebie.Może być tak ,żę końcówka właśnie przez ten otwór wychodzi,musisz go włożyć jeden w drugi .Tam przychodzi taka tuleja gumowa z kołnierzem.w nią masz włożyć.
Nie wiem jak jest u Ciebie.Może być tak ,żę końcówka właśnie przez ten otwór wychodzi,musisz go włożyć jeden w drugi .Tam przychodzi taka tuleja gumowa z kołnierzem.w nią masz włożyć.
Hide post links |
- dreg35
- Administrator
- Zodiac:
od pompy do serwa idzie tylko 1 przewód około 10 mm. średnicy wewnątrz... jeśli miałeś jeszcze coś to niepotrzebne zaślepić chyba że masz AFN...albo tempomat lub inny wynalazek...

Hide post links |
Wróć do „Koła, układ hamulcowy”