licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Moderatorzy: t90, dreg35

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 22 gru 2013, 20:24

witam, pozwalam sobie założyć wątek dotyczący licznika w busie. mój problem polega na tym, że wariują mi kontrolki. raz się jakieś zwierają, innym razem przestają świecić, czasem gaśnie oświetlenie deski, czasem miga kontrolka od temperatury wody... a czasem wszystko jest w porządku. domyślam się czym to jest spowodowane. taśma ta z przewodami jest mocno zdewastowana. pokruszona, miedź prześwituje, pozałamywana... jutro pewnie będę wyciągał licznik z busa i w domu mu się przyjrzę, to wrzucę jakieś fotki. czy są jakieś opcje naprawy tych wiązek w liczniku? można ewentualnie gdzieś kupić nowe wiązki (taśmę)?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Grzegor
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 589
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:50
Gender: Male - Male
Zodiac: Capricorn

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: Grzegor » 22 gru 2013, 20:40

Witaj
Szukać w lepszym stanie. można latać kabelkami ale nie jest to proste i przy dużej demolce nie starcza na długo.
Pierwszy podejrzany to wtyczka na taśmie - tam najpierw pojawiają się problemy .
pzdr


Grzegor---Vanagon/Eastfalia Syncro '90 Powered by subaru RS MY 06/11 2,5 NA ---- GG:10684896 Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 22 gru 2013, 21:06

wszystkie te "bałwanki" za podpowiedzią kolegi magnuma zostały już posprawdzane, natomiast taśma przy wtyczce daje sporo, ale to na prawdę sporo do życzenia :( zastanawiam się czy nie przelutować taśmy do jakiejś płytki przykręconej na sztywno do zegarów, płytkę przedrukować i przylutować z drugiej strony nowe gniazdo. wtedy zamiast wtyczki busowej przelutować odpowiednią nową wtyczkę i powinno działać. tylko jak z połączeniami w środku zegarów? jest tam coś co może szwankować?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1512
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: t90 » 22 gru 2013, 21:40

Przychodzi ten czas, że trzeba wymienić. Tak chyba jest łatwiej, taniej i szybciej. Lutowanie tej folii to nie jest dobry pomysł. 99.9% szans na spieprzenie jej do szczętu.

http://allegro.pl/vw-t3-multivan-carave ... 02127.html



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 22 gru 2013, 22:37

ale co wymienić? i gdzie kupić?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1512
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: t90 » 22 gru 2013, 23:10

sloniu1976 pisze:ale co wymienić? i gdzie kupić?


Jak rozumiem "zegary" szwankują ??? Dałem Ci linka. Samej taśmy raczej nie kupisz.



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2359
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: dreg35 » 23 gru 2013, 6:22

samą folię trudno dostać szczególni jeśli zegary z obrotkiem...
najłatwiej zmienić zegary ... nawet od innego modelu założyć...
napisz jakie masz zegary to może znajdę samą folię... albo całe zegary...
jest jeszcze kilka połączeń... z diodami... z elektroniką jeśli masz... z stabilizatorem ...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 23 gru 2013, 8:19

faktycznie t90, nie zauważyłem linka. na ten zegar już trafiłem wczoraj podczas poszukiwań części, ale właśnie nie wiem czy będzie coś pasowało. bo szkoda mi wydać stówkę i żeby leżało i się kurzyło. za jakąś godzinkę, dwie, jak położę spać młodego, to idę go wyciągać. wrzucę później parę fotek to może coś się rozjaśni.
Panie Darku obrotka nie mam, chociaż bardzo by się przydał :) a może bym podjechał dzisiaj do Pana w odwiedziny? będzie Pan miał z pół godzinki na pogaduchy?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1512
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: t90 » 23 gru 2013, 9:19

Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to czy diesel czy benzyna i czy złącze w pionie czy w poziomie. Reszta działa PnP, nawet kabelków do obrotka nie trzeba ciągnąć, jak się wcześniej nie miało.



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 23 gru 2013, 17:10

zdjęć nie wrzucę na razie, bo nie udało się uruchomić aparatu :( rozebrałem wszystko co tylko się dało i w ruch poszedł papierek ścierny 2000, spirytus i waciki. poczyściłem i poprawiłem styki wszędzie gdzie się dało. przejrzałem taśmę pod lupą i nie stwierdziłem nigdzie uszkodzeń. poskładałem, wsadziłem do busa i wszystko zaświeciło jak powinno. muszę tylko jeszcze pomyśleć jak naprawić mocowanie licznika do deski, bo zamiast na czterech śrubach trzyma się na jednej. reszta powyrywana i połamana :( dlatego tak mi brzęczy cały czas ten licznik i na byle dziurze trzęsie nim całym. na razie wszystko działa 100%, nic już się nie zwiera i nie miga :) dzięki wszystkim za porady i za wsparcie! :drinks: będę szukał jakiegoś ładnego nowego licznika i jak będzie kasa i coś się trafi, to łyknę.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: wezuwiusz3 » 23 gru 2013, 18:35

Ja u siebie dorabiałem blachy.Jak nie zapomnę ,to jutro zrobię fotki i wrzucę na forum.

Tak jak obiecywałem,podsyłam foto.Przy okazji pochwalę się moim podświetlaniem licznika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
robert2211
Chorąży
Chorąży
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2010, 21:20
Gender: None specified - None specified

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: robert2211 » 25 gru 2013, 8:16

witam dużo zabawy z takim podświetleniem



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 25 gru 2013, 12:38

ja też będę musiał dorobić jakieś blaszki. ja mam podświetlenie na czerwono zrobione ale z tych górnych lampek oryginalnych. wymieniłem tylko te żaróweczki na czerwone diody. aparat uruchomiłem, to jak się ściemni wrzucę fotkę. bo faktycznie z takim podświetleniem jak u Ciebie, to zabawa na całego :)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: wezuwiusz3 » 25 gru 2013, 13:59

Akurat wykonanie nie zeszło mi długo.Dłużej zeszło wykombinowanie z czego dorobić obwódki.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
robert2211
Chorąży
Chorąży
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2010, 21:20
Gender: None specified - None specified

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: robert2211 » 26 gru 2013, 9:14

to pochwal się co wykombinowałeś



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: wezuwiusz3 » 26 gru 2013, 11:55

A no nic takiego nie zwykłego .Opyliłem dwie mielonki i z puszek odciąłem rant konserwy z około 1cm blachy .Konserwa musi być z kapslem ,nie pod otwieracz.Reszta to tylko odpowiednio przyszlifować,bo standardowo kołnierz nie zmieści się z taśmą i będzie go wyginało.Od dołu trzeba przyszlifować rant.Nawet tego nie widać.Z góry w obudowie trzeba ponawiercać większe otwory ok.3cm,tak żeby przez nie wyprowadzić kabelki od led i po ułożeniu obwódek ,oraz wklejeniu do nich taśm ,zalepić otwory klejem laską na gorąco,jednocześnie mocując obwódki ,żeby się nie przesuwały i zostały na swoim miejscu.Ot i cała filozofia.
Acha był bym zapomniał.Szybki należy sobie lekko przyciemnić ,przydymić,bo ori.potencjometr do reg.światła za mało przyciemnia,a jak założy się jakiś ściemniacz,to znowu nie widać podświetlania kontroleki tak jak u mnie zegarka w dzień,a w nocy troszkę za mocno jednak te ledy dają.Ja mam tak przełącznik przerobiony,że jeżeli przeszkadza mi podświetlanie,to sobie je wyłączam.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2359
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: dreg35 » 27 gru 2013, 6:31

zrób foty wieczorem jak to świeci...

mocowanie zegarów to nie problem... nowy otwór w desce i zegarach i już się trzymają...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: wezuwiusz3 » 27 gru 2013, 19:29

Zrobiłem Darku zdjęcie ,ale nie odzwierciedla stanu faktycznego.Według mnie jeżeli jedziesz poza terenem zabudowanym bez przydrożnych latarni,to jest lekko za mocne.Będe zakładał dodatkowy sterownik na bazie potencjometra ,żeby jeszcze można było zmnniejszyć natężenie światła.Acz kolwiek jest to tylko kwestia przyzwyczajenia,no ale w ruchu miejskim wieczornym jest dobre i nie rozprasza uwagi.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
sloniu1976
Chorąży
Chorąży
Posty: 62
Rejestracja: 13 lis 2013, 22:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: sloniu1976 » 27 gru 2013, 21:23

hahaha... dobre z tym nowym otworkiem :D ciekaw jestem czy sam bym na to wpadł a jeżeli nie, to ile bym się pierniczył z dorabianiem mocowań do licznika :) wrzucam i ja fotkę swojego czerwonego podświetlenia :D a po weekendzie pochwalę się prezentem od mikołaja. jak go zamontuję :D

328532843283

kiepsko z jakością, ale tym gównianym aparacikiem, bez lampy nie umiem lepiej.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: wezuwiusz3 » 27 gru 2013, 22:50

A co będzie jak upierdzelisz i w tym miejscu mocowanie ??będzie miejsce jeszcze na jeden otworek?? :grin:
Cała operacja z dorobieniem całe aż 5 minut,ale można i na skróty.
Ale kolorek podświetlenia masz :cooll: :good:
Ja jeszcze swoje muszę dopracować.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2359
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: dreg35 » 29 gru 2013, 20:10

wezuwiusz3 pisze:Zrobiłem Darku zdjęcie ,ale nie odzwierciedla stanu faktycznego.Według mnie jeżeli jedziesz poza terenem zabudowanym bez przydrożnych latarni,to jest lekko za mocne.Będe zakładał dodatkowy sterownik na bazie potencjometra ,żeby jeszcze można było zmnniejszyć natężenie światła.Acz kolwiek jest to tylko kwestia przyzwyczajenia,no ale w ruchu miejskim wieczornym jest dobre i nie rozprasza uwagi.


fakt... coś o zdjęciach i odzwierciedleniu już słyszałem i zauważyłem...
ale pewnie będzie jeszcze nie jedna okazja się z tym zapoznać...
gratulacje w każdym razie pomysłu i własnej realizacji... :good:


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
TrolowózMarki
Major
Major
Posty: 297
Rejestracja: 09 lis 2010, 20:07
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: TrolowózMarki » 30 gru 2013, 19:00

:hi: Wezuwiusz3 widze kawałek dobrej roboty tylko powiedz po co ta blaszka :scratch:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: wezuwiusz3 » 30 gru 2013, 19:48

A o którą blaszkę jegomości chodzi??.
Ta na obudowie ,to mocowanie licznika ,co by nie podskakiwał w czasie jazdy i można było go przykręcić w oryginalne otwory.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Piorun59
Kadet
Kadet
Posty: 1
Rejestracja: 26 gru 2015, 9:30
Gender: None specified - None specified

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: Piorun59 » 27 gru 2015, 17:55

sloniu1976 pisze:witam, pozwalam sobie założyć wątek dotyczący licznika w busie. mój problem polega na tym, że wariują mi kontrolki. raz się jakieś zwierają, innym razem przestają świecić, czasem gaśnie oświetlenie deski, czasem miga kontrolka od temperatury wody... a czasem wszystko jest w porządku. domyślam się czym to jest spowodowane. taśma ta z przewodami jest mocno zdewastowana. pokruszona, miedź prześwituje, pozałamywana... jutro pewnie będę wyciągał licznik z busa i w domu mu się przyjrzę, to wrzucę jakieś fotki. czy są jakieś opcje naprawy tych wiązek w liczniku? można ewentualnie gdzieś kupić nowe wiązki (taśmę)?



Mam ten sam problem w moim busie t3 dooka .Domyslam się że to instalacja bo prędzej byl silnik 1,9 benzyna (bokser). A teraz 1,6 td wolnossący a liczniki kupywałem na szrocie nie mogę jakoś spasować instalacji z licznikiem



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2359
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: licznik , zegary , prędkościomierz - problem problemy

Postautor: dreg35 » 28 gru 2015, 5:47

liczniki były tylko starego typu z wtyczką pionową i nowego z wtyczką poziomą i nie ma znaczenia czy od diesla czy od benzyny albo czy 2WD czy 4WD to wszystkie kontrolki mają działać poprawnie dla benzyny tylko brak kontrolki świec lecz reszta jest identyczna...
jest tu na forum "pinologia" i sprawdź co dostajesz na wtyczkę...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Artykuły bazy wiedzy busomania.pl”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość