VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Czyli co nam przyjdzie do busa włożyć ...

Moderator: t90

Awatar użytkownika
Robert.C
Sierżant
Sierżant
Posty: 25
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: Robert.C » 31 lip 2014, 6:01

Witam,
Jakiś czas temu zastanawiałem się nad włożeniem silnika TDI do mojego busa ale dzięki pomocy udzielonej mi na forum mój WBX jeździ do dziś. W zeszłym tygodniu dostałem silnik VR6 z vw sharana i zacząłem się zastanawiać czy dało by się go wstawić w miejsce mojego. znalazłem trochę wiadomości na niemieckich forach kolega mechanik powiedziałże mógł by VR6 włożyć do mojej T3 jedyny kłopot to podpięcie go do skrzyni biegów i tutaj chciałem was poprosić o radę. Może ktoś wie jak to zrobić, może ktoś ma taką przejściówkę która pozwoliła by zespolić skrzynię biegów z T3 z silnikiem VR6 z sharana? Zaznaczę że silnik jest sprawdzony jeżdziłem tym sharanem i mam książkę serwisową która mówi że był serwisowany do końca w volkswagenie, więc nie jest to jakiś złom który za chwilę umrze śmiercią natyralną.

Za podpowiedzi i wiadomości z góry dziękuję.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1068
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: magnum » 31 lip 2014, 7:33

Silnik z sharana to średni pomysł,ze względu na to że "leży" nie w tą strone ,najlepiej jak byś miał smok i miske olejową od np.passata.
Co do kryzy to nieproblem taką wykonać,zciągasz blache z VR(przekładke miedzy silnikiem a skrzynią biegów) i masz wzór


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Robert.C
Sierżant
Sierżant
Posty: 25
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: Robert.C » 31 lip 2014, 19:52

Dzięki za podpowiedź , przekażę koledze który chce się podjąć przekładki, co do silnika to jest darmowy bonus więc darowanemu koniowi... W poniedziałek odkręcę silnik VR od skrzyni biegów (automat syncro) nie wiem czy to ma znaczenie i zobaczymy co z tą blachą, jeśli na jej podstawie da się to coś dorobić to zacznę szukać kogoś kto coś takiego wykona.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: dreg35 » 02 sie 2014, 4:07

przemyśl jeszcze sprawę sprzęgła...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Robert.C
Sierżant
Sierżant
Posty: 25
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: Robert.C » 02 sie 2014, 4:18

Jestem za "cienki" żeby myśleć o sprzęgle, po prostu słabo się na tym znam, rozwiń proszę temat a ja pogadam o tym z mechanikiem który prawdopodobnie się tym zajmie. Głownie zacząłem temat żeby pozbierać od was informacje, usłyszeć wszystkie za i przeciw i popytać o części które z całą pewnością będą mi potrzebne, jedyne co mam to silnik. Jeśli jednak ludzie znający T3 od podszewki powiedzą że to nie ma sensu to zacznę reanimować mój 2,1 ccm i zacznę szukać innego rozwiązania.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: szlonik » 02 sie 2014, 8:36

Czy bez sensu czy nie to inna sprawa...bo sens zawsze jakiś jest...jak masz tylko silnik...to znacznie więcej Ci brakuje niż masz...bo sam silnik powiesić to nie kłopot ( aczkolwiek o montażu zbiliżonym do TDI czy 4cylindrowej benzyny możesz zapomnieć ) ...cała zabawa zaczyna się potem... a jak wiadomo diabeł tkwi w szeczgółach...


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Robert.C
Sierżant
Sierżant
Posty: 25
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: Robert.C » 02 sie 2014, 12:59

No to mnie pocieszyłeś :) dzisiaj wymieniłem pompę paliwa i WBX chodzi ale i tak wydaje mi się że taka VR6 już w moje łapki nie wpadnie, przyznaję się że w dźwięku WBX-a jestem zakochany ale kiedyś nadejdzie jego kres i trzeba się będzie z nim pożegnać. Może poprostu zostawię sobie tą VR6 i poczekam na rozwój sytuacji, w czwartek jadę BUSIKIEM nad morze zobaczymy jak się zachowa i podejmę decyzję.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: jajanko » 14 sie 2014, 22:50

Sam rozważam wsadzenie do swojej doki silnika V6. Ale nie od VW tylko z Rovera 75.
Dlaczego akurat z R75? A z kilku przyczyn:

- pierwszą jest fakt ze zaczynam miec dosc udziwnień i komplikacji związanych z silnikami z grupy VAG. Dajmy na ten przykłąd silnik VR6 z passata. Wysoki profil, wysoka miska olejowa, ułożenie pod kątem. No i notoryczny problem ze skrzynią biegów, jej ułożeniem, flanszami i innymi duperelami, które skutecznie mnie zebrzydzają. Ze nie wspomnę o skretyniałych handlarzach którzy za skrzynię biegów do T3 chcą takiej kasy jakby była ona wykonana ze złota, a to tylko kupa żelastwa.

- drugą jest fakt, że posiadam R75 w wersji dwulitrowej V6 w benzynie i mam mozliwosc dokłądnego pomierzenia wszystkiego włacznie z opcjami : przesiadki na łapy T3 czy przesiadki na sanki R75. Wstępnie widzę, że zamocowanie tego silnika na własciwej wysokosci względem kół będzie bezproblemowe, ewentualnie trzeba bedzie nieznacznie wyciąc bagaznik a tym samym przesunac srodek ciezkosci T3 (ale to akurat zaleta).

- trzecią jest szczególik: R75 V6 2.0 ma płaską miskę olejową o wysokosci 6cm co przy niskim zawieszeniu R75 a wysokim T3 ma niesamowitą zaletę i kusi wykorzystaniem oryginalnej skrzyni biegów od R75. Skrzynia jest bardzo mała gabarytami, ułożona poprzecznie, tak samo jak silnik. Ale silnik stoi pionowo a flansze półosi dosc daleko wystają poza obrys silnika, a wiec nie bedzie chyba problemu z kątami. Skrzynia znajdowałaby pomiedzy silnikiem a tylnym zderzakiem, ale jak juz wspomniałem jest bardzo mała gabarytowo w porównaniu np. ze skrzynia poprzeczną do passata. Sterowanie skrzyni to linki z kulistymi czopami.

- ostatnią jest fakt, że ciągle nie mogę nabyc nowych czopów piast do tylniej osi w swoim T3. Te, które mam są juz tak wyrzeżbione, że nowe łozyska latają na nich jad zyd po pustym sklepie ;-) Tutaj mógłbym przerzucic i czopy, i piasty, i półosie (podobna długosc) i zaciski do hamulców tarczowych i miec zaplecze z czesciami jeszcze na długi czas czego nie stety nie mozna powiedziec o T3 :-(

Jestem na etapie szukania anglika z takim samym silnikiem jak mój i w takim samym kolorze jak mój obecny R75. Jak znajdę zabieram sie do przerzutki, a że jestem uparty ... to zrobie z tego fotorelację.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: dreg35 » 15 sie 2014, 5:22

1-VR6 z Paska to taka rozchylona na 15 stopni rzędówka więc niska nie będzie reszty problemów nie widzę a cena... pewnie w WB dają wszystko za darmo jeszcze dopłacają złotem żeby zabrać żelastwo...

2-fajnie mieć motorek ale uwierz nie da się wszystkiego wymierzyć

3-chyba czegoś nie rozumiem...
"Skrzynia jest bardzo mała gabarytami, ułożona poprzecznie, tak samo jak silnik. "
"Skrzynia znajdowałaby pomiędzy silnikiem a tylnym zderzakiem, ale jak już wspomniałem jest bardzo mała gabarytowo w porównaniu np. ze skrzynia poprzeczną do passata"
a linki na takiej długości są trochę kłopotliwe w wykonaniu

4-nie trzeba nowych żeby z łożyskami wyprostować sprawy

5-gratuluję pomysłu i życzę wytrwałości w realizacji z miłą chęcią obejrzę fotorelację


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: jajanko » 15 sie 2014, 11:41

dreg35 pisze:1-VR6 z Paska to taka rozchylona na 15 stopni rzędówka więc niska nie będzie reszty problemów nie widzę

Ta rozchylona rzedówka w świetle zarówno tak w wyskokosci jak i szerokosciach jest duzo wieksza niz widlak z R75 z osprzetem towarzyszącym. V6 z rovera przeniose bez skrzyni biegów i bez zbednych komplikacji.


dreg35 pisze:a cena... pewnie w WB dają wszystko za darmo jeszcze dopłacają złotem żeby zabrać żelastwo...


Czyzbym uderzył w handlarza? A tak nie jest, ze za skrzynie 5-tkę krzyczycie po 1,5k złotych? Nie uważasz, ze to troche nieprzyzwoita cena?
Za 3-4k zł będę miał anglika - cały samochód ze wszystkim - prosto z angielskiej ulicy, zarejestrowany , sprawny i jeszcze nim przyjade na jego wlasnych kołach do Polski. Jak to sie ma ta korelacja 50kg złomu w postaci skrzyni biegów do T3 w porównaniu z prawie 2 tonami jeżdżacego złomu w postaci R75 ? To nie skur....stwo? Mam swoje zdanie i go nie zmienię, wielu ma podobne, ale moze tego nie mowi, bo usilnie probuja sobie wmówic, ze pasja kosztuje. TAK! Kosztuje ale zdrowy rozsądek tez jest potrzebny. W tej kwestii dalej nie bede nic mówic.

dreg35 pisze:2-fajnie mieć motorek ale uwierz nie da się wszystkiego wymierzyć

Da się. Ostatnio sam wyjmowałem i wkładałem skrzynie biegów w T3. Bez kanału i pomocnika. Ci, którzy "się znają" twierdzili, że to "mission impossible" dla jednej osoby. Mylili się. Wystarczy pomysłowosc i upór. Fakt, musiałem wyciąc otwory w skrzyni ładunkowej i w komorze silnika by przeciągnąc linki do wyciągarek, ale dodatkowe rewizje do sprzetu ponad skrzynią jeszcze nikomu nie zaszkodziły.Az dziw bierze, ze Niemcy sami tego nie wymyslili.

dreg35 pisze:3-chyba czegoś nie rozumiem...
"Skrzynia jest bardzo mała gabarytami, ułożona poprzecznie, tak samo jak silnik. "
"Skrzynia znajdowałaby pomiędzy silnikiem a tylnym zderzakiem, ale jak już wspomniałem jest bardzo mała gabarytowo w porównaniu np. ze skrzynia poprzeczną do passata"
a linki na takiej długości są trochę kłopotliwe w wykonaniu


Moze sie nie precyzyjnie wyraziłem, bo czesto stosuje skróty myślowe niekoniecznie zrozumiałe dla innych. Chodzi mi o to, ze obecny silnik jaki mam zamontowany w T3 pochodzi własnie z passata - to AAZ. Domyslnie był zamontowany poprzecznie (passat) , a nie wzdłuznie (T3). Kiedys rozważałem przełożenie go na wzór passata - poprzecznie jak w passacie, a wiec i wykorzystanie skrzyni z passata, ale tam problem jest ze skrzynią. Flansze półosi znajdują się na tej samej wysokosci co wał napedowy. Wiec, zeby nie było problemów z kątami do kół należałoby silnik jeszcze dodatkowo połozyc tak by skrzynia wraz z flanszami znalazła sie nizej niz wał napedowy. To kolejne komplikacje, za duzo roboty a do tego nie wiadomo jak zachowałby sie silnik smarowany pod wiekszym kątem, ze nie wspomne o przeróbce miski olejowej, ssaka pompy olejowej etc. W R75 mam juz to wszystko zrobione tak jak jest potrzebne. Flansze półosi są pod linią wału, a nie na jego wysokosci. To powoduje, ze nie muszę nic kombinowac z kątem montażu silnika.
A linki? W czym problem, przeciez nie bedę ich sam dorabiał, zlecę to w zakłądzie dorabiającym linki na wzór. I tak wyjdzie taniej niz bym miał kupic u handlarza ;-) Sama długosc nie jest zadnym problemem, wiekszosc z tej linki to sztywny pręt zakonczony gumowo -metalowym czopem montazowym. Widziałem przeróbkę w innym samochodzie i z innym silnikiem, w której sterowanie skrzynią odbywało się za pomocą dwóch rolek odwracajacych bieg linek. Działało to wyśmienicie i powalało prostotą.

dreg35 pisze:4-nie trzeba nowych żeby z łożyskami wyprostować sprawy

Tańczenie na szlifierce i nadlewanie wżerów i wyzłobień palnikiem? Albo kupno drugich mniej zuzytych? A nie dziękuję. Nie lubię takich rozwiązań. Poza tym kto bogatemu zabroni miec NOWE? Tylko gdzie kupic nowe? Kupiłbym nowe chocby w cenie złota, ale handlarze nie potrafią mi takich wykopac na złomie ;-)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
siatkon
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 617
Rejestracja: 31 mar 2010, 18:51
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aries

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: siatkon » 15 sie 2014, 14:26

no więcej takich rewizji wykonać trzeba
.
Da się. Ostatnio sam wyjmowałem i wkładałem skrzynie biegów w T3. Bez kanału i pomocnika. Ci, którzy "się znają" twierdzili, że to "mission impossible" dla jednej osoby. Mylili się. Wystarczy pomysłowość i upór. Fakt, musiałem wyciąć otwory w skrzyni ładunkowej i w komorze silnika by przeciągnąc linki do wyciągarek, ale dodatkowe rewizje do sprzetu ponad skrzynią jeszcze nikomu nie zaszkodziły.Az dziw bierze, ze Niemcy sami tego nie wymyslili.

do czujnika paliwa.
do sprawdzania stanu szczelności wężyków przelewowych w baku.
do regulacji wybieraka zmiany biegów - po co pod samochód wchodzić. :good:
Prościej jednak zrobić jakiś najazd.

Co do piasty tylnej, jedną chyba mam oddam za "Bóg Zapłać" Pod warunkiem że jesteś prawdziwym miłośnikiem, a nie snobem. Musisz po nią przyjechać osobiście, to pestka dla prawdziwego miłośnika. Jak czymś błyśniesz jako człowiek to dostaniesz dwie.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1068
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: magnum » 16 sie 2014, 12:37

Hej, Mamy wolny rynek i jak coś jest za drogie to poprostu tego niekupuje i nie porównuj cen rovera do VWeja,zobacz po ile są graty do naszych busów u angola i całe busy :shock: 2) jakiś czas temu szukałem skrzyni cvt do rovera ,to ceny kształtowały się 2/3 tys pln,a nawet w anglikowni chcieli skromne 400funciorów.
3) porównywanie VR do Vki jest jakimś nieporozumieniem ,to są zupełnie różne silniki :doh:
apropo miski ,to w vw Vce też jest niska miska olejowa ,silniki VR w każdym aucie są pod innym pochyleniem inaczej jest w pasku ,inaczej w szaranie i inaczej w audi:good:
Słyszałem że ludzie pakują Vke 4.8 od land rovera, widziałem zmote z fordem i wspomnianego VRa ,ale najlepiej pasuje Vka z audi :good:


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: jajanko » 17 sie 2014, 1:12

magnum pisze:Hej, Mamy wolny rynek i jak coś jest za drogie to poprostu tego niekupuje

Taaa słyszałem o wolnym rynku ... to takie miejsce, gdzie robią kasę sprzedajac kijki do nart ale bez nart, nazwali to nordic-walking i interes wsród ogłupiałych bab się kreci (taki patent na kasę, sprzedajmy wybrakowany towar, doróbmy do tego jakąs ideologię i świat bedzie sie wokół nas kręcił). A gdzie tu rozum? ;-)
A tak powaznie to problem jest w tym ze nie ma zadnej alternatywy do DROGICH skrzyń.

magnum pisze: zobacz po ile są graty do naszych busów u angola i całe busy :shock: 2) jakiś czas temu szukałem skrzyni cvt do rovera ,to ceny kształtowały się 2/3 tys pln,a nawet w anglikowni chcieli skromne 400funciorów.


Znam ceny. Paradoksalnie wcale nie są jakies przekombinowane. Szukając czegokolwiek np. w Londynie nie należy szukac przez szukajki w necie ani jezdzic metrem. Wystarczy puscic się pieszo po III strefie Londynu i nie bedziesz wiedzial w jakiej kolejnosci wydawac pieniadze. A przekrój aut od A do Z (w tym te-trójki) od 300 funtow w gore.
Tak wlasnie nabyłem ramę z Lewymi Tylnimi drzwiami do mojej Doki którą na wiosnę zamierzam wspawac. Ciapaty chciał za auto 500 funtow, a sprzedał mi kompletne łoże drzwi z drzwiami za stówkę. Drogo? Tanio? Tanio! Spróbuj u nas dostac taki rarytas. Nie przeszkadzało mu to jakos , ze zostaje z dziurą w budzie.
No i trzeba pamietac o jednej podstawowej zasadzie kupieckiej w "anglikowni" : - TRZYMAJ SIĘ z dala od Polaków, bo tylko ziomek bedzie chciał cię zrobic na szaro, okantowac albo mówiac brzydko wyru..a rodaka na kasę. Przykre ale prawdziwe. Dlaczego wspominam o tym? Ano dlatego, że w III strefie jest kilka firm założonych przez Polaków, które trudnią się np. złomowaniem pojazdów i tych nalezy UNIKAC.
siatkon pisze:Musisz po nią przyjechać osobiście, to pestka dla prawdziwego miłośnika.

No oczywiscie, że pestka ... ale ja juz po urlopie. Najblizszy urlop po Nowym Roku :-)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
emiliusz11
Kapral
Kapral
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2013, 12:12
Gender: None specified - None specified

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: emiliusz11 » 17 sie 2014, 17:12

Witam,\
jajanko - brawo - popieram - pasja pasją ale ceny są z kosmosu dlatego trzeba "rzeźbić" - pozdrawiam handlarzy.....



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
siatkon
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 617
Rejestracja: 31 mar 2010, 18:51
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aries

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: siatkon » 18 sie 2014, 16:39

Skoro ceny z kosmosu, a mamy wolny rynek. Powinni więc panowie z tego skorzystać i ja też może skorzystam.
Zostańcie panowie handlarzami częściami do T3, szukajcie po świecie starych t3 rozbierajcie pordzewiałe gówna i sprzedajcie później mnie skrzynię AAR za 600zł. Z gwarancją!! Niestety nie jeżdżę już t3 ani syncro t3, bo mnie na to nie stać. Nie wszystkich na wszystko stać, nie oczekujcie że ktoś wasze hobby bedzie realizował za Bóg Zapłać!! Chleb za bóg zapłać na pewno od każdego z forum dostaniesz jak nie masz.
A co do wywodów o Polakach i interesach z nimi... Co tu kogo twoje uprzedzenia obchodzą. kupuj u Ruskich, Kolorowych, Pakisów. Kup u nich tanio i nam sprzedaj tanio, też będziemy zadowoleni.
Możesz pożalić się na interesy z Polakami na Angielskim Forum.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: jajanko » 23 sie 2014, 18:42

siatkon pisze:A co do wywodów o Polakach i interesach z nimi... Co tu kogo twoje uprzedzenia obchodzą. .....
.... Możesz pożalić się na interesy z Polakami na Angielskim Forum.


To mój ostatni off-top, bo jestem tu nowy i nie chcę dostac od administratora bana za off-topowanie ... ale widzę że Twoje 609 postów upoważnia Cię do decydowania kto co i gdzie powinien pisac, wiec Ci powiem tak: Moje zdanie o przewadze pazernosci Polaków nad innym nacjami jest MOIM ZDANIEM, a jeśli Ci ono nie pasuje TO nie czytaj moich postów.

A wracajac do tematu: Angol kupiony. Obkładam się literaturą i zaczynam przekładkę. W innym temacie szukam informacji o skrzyni biegów, którą mam w swoim T3, wprawdzie nie bedzie mi juz ona potrzebna, ale jestem ciekaw czy ktos potrafiłby mi pojasnic jaka to skrzynia, bo nie ma na niej oznaczeń, ma 4 biegi i z zapasem pod nogą cwałuje ponad 100km/h - moze kolega Siatkon skoro taki oblatany to będzie wiedział, ja z tych co chętnie się uczą nowych rzeczy od mądrzejszych?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Klekot
Porucznik
Porucznik
Posty: 108
Rejestracja: 18 sty 2012, 19:41
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Virgo

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: Klekot » 23 sie 2014, 19:06

nie wiem jaka to skrzynia,ale kupie ja za 100 zł.za tanio? no przecież tylko handlarze chca ponad 1000 za skrzynie,to Ty jako nie handlarz chyba tyle nie będziesz chciał?prawda?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: jajanko » 23 sie 2014, 21:26

Klekot pisze:nie wiem jaka to skrzynia,ale kupie ja za 100 zł.za tanio? no przecież tylko handlarze chca ponad 1000 za skrzynie,to Ty jako nie handlarz chyba tyle nie będziesz chciał?prawda?

A kto powiedzial, że będę ją sprzedawał?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: dreg35 » 24 sie 2014, 4:21

a 7 postów upoważnia do :confused:
kupujesz tam gdzie Ci pasuje i za ile Ci pasuje i możesz mieć swoje zdanie ale nie przekonuj innych że tylko Twoje jest słuszne a reszta to "handlarze" ...
przyjeżdża do mnie pewien klient z WB i bierze towar w mojej cenie i to w ilościach hurtowych widać nie był nigdy w III strefie lub nie może dostać pewnych rzeczy... :cooll:


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
siatkon
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 617
Rejestracja: 31 mar 2010, 18:51
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aries

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: siatkon » 25 sie 2014, 21:43

A wracajac do tematu: Angol kupiony. Obkładam się literaturą i zaczynam przekładkę. W innym temacie szukam informacji o skrzyni biegów, którą mam w swoim T3, wprawdzie nie bedzie mi juz ona potrzebna, ale jestem ciekaw czy ktos potrafiłby mi pojasnic jaka to skrzynia, bo nie ma na niej oznaczeń, ma 4 biegi i z zapasem pod nogą cwałuje ponad 100km/h - moze kolega Siatkon skoro taki oblatany to będzie wiedział, ja z tych co chętnie się uczą nowych rzeczy od mądrzejszych

Kolega Siatkon wie... ale kolegami, to będziemy jak napiszesz trochę więcej sensownych postów. Na razie jestem mało uczynnym "polaczkiem" który buja sie po świecie już czas długi.
pogogluj sobie trochę... ja jestem drogi, zwłaszcza dla leniwych co się chcą wyręczyć innymi i srają do własnego gniazda.
Znajomym jadącym z Dublina do Polski W Anglii zepsuła się skrzynia - dzięki Bogu, googlom i rozumkowi, znalazł się niedaleko zdarzenia POLSKI MECHANIK, który pomógł - nie za darmo. Jakby nie on, to samochód z zawartością trafiłby na złom.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1513
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: t90 » 30 sie 2014, 20:27

@jajanko

Ciekaw jestem jak się ma kupno za 1500 - 2500 PLN używanej ale sprawnej skrzyni bez gwarancji w PL od handlarza, który mimo wszystko sprawdza graty które sprzedaje, a zregenerowanej skrzyni od Niemca w cenie 1800 - 2800 €, defacto też bez gwarancji. Fakt, ceny za niektóre rzeczy przyprawiają o zawrót głowy i przyznam się, że sam często na to pomstuję, ale alternatywą jest sprzedaż busa z powodu często gównianej usterki albo kosmiczna zmota z racji braku części. T3 potrafi być drogie w utrzymaniu, ale też na tym forum siedzi kilku kolesi myślących jak mimo wszystko te busy utrzymać na chodzie.

Jak masz ochotę ... mogę Ci sprzedać AAP za powiedzmy 300 PLN. Ciekaw jestem jak daleko na tym pojedziesz i jak będziesz zadowolony z pracy tej skrzyni i ile PLN, € czy GBP wydasz, żeby pracowała jak należy, a nie tylko wkurwiała duszę artysty.

Podsumowując, zanim klikniesz "Wyślij", pomyśl, bo możesz kilka osób zwyczajnie obrazić. Rozumiesz?



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: VR6 w T3 ktoś coś wie? Ktoś już wkładał?

Postautor: wezuwiusz3 » 31 sie 2014, 10:58

Rozglądam się za 4 biegową do 1,6.Ktos cos może wie??. :hmm:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post
  • Płynna guma w sprayu - ktoś używał?
    autor: krowa » 10 maja 2018, 7:38 » w Gadżety
    2
    294
    autor: wezuwiusz3 Wyświetl najnowszy post
    11 maja 2018, 10:19

Wróć do „Nowinki techniczne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość