Strona główna forum Technika Obsługa i naprawa Wyposażenie elektryczne przekaznik swiec zarowych

przekaznik swiec zarowych

Moderator: t90


Post 18 lip 2011, o 17:39
puchatek Avatar użytkownika
Inżynier
Inżynier

Posty: 106
Lokalizacja: warszawa
po zamianie kompa z tego z immo na takiego bez immo wszystko uruchamialo sie i gralo jak trzeba, poza jednym bledem, ktory pojawil sie po podlaczeniu kabla do kompa - zwarcie przekaznika swiec zarowych - blad sporadyczny
malo tego, zaczela migac dioda grzania swiec

gdzie znalezc ten przekaznik - przypuszczam, ze moze gubi mase
czy to jest ten przekaznik, ktory znajduje sie w puszce w komorze silnika?
przegladalem schematy i nie zostal na standardowym schemacie ujety, wiec nie moglem znalezc gdzie ten przekaznik moze sie miescic :/ (fakt faktem podrecznik sugeruje sprawdzenie wlasnie przekaznika w pierwszej kolejnosci - pytanie tylko gdzie on jest :/?)

Post 18 lip 2011, o 17:45
mariow44 Avatar użytkownika
Użytkownik
Użytkownik

Posty: 31
Lokalizacja: Braunschweig/Bydgoszcz
Witaj! Tak, to ten w komorze silnika.


Pozdrawiam Mario
Caravelle GL Syncro, 1,9 TDI 110

Post 18 lip 2011, o 17:48
puchatek Avatar użytkownika
Inżynier
Inżynier

Posty: 106
Lokalizacja: warszawa
troche rozni sie od tego opisanego w kniżce
ale lece juz go diagnozowac w takim razie

Post 18 lip 2011, o 17:55
dreg35 Avatar użytkownika
Administrator
Administrator

Posty: 1533
Lokalizacja: Warszawa

masz TDI więc przekaźnik masz inny bo czasem grzania steruje komp. a nie czujnik temp. jak to jest w JX
jak mruga kontrolka świec to przyciśnij pedał hamulca i napisz czy zgasła...
a tym błędem się nie przejmuj... palił w zimę?
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub http://darauto.pl/

Obrazek

Post 18 lip 2011, o 17:57
puchatek Avatar użytkownika
Inżynier
Inżynier

Posty: 106
Lokalizacja: warszawa
palił bezproblemowo - przestraszylem sie ze znowu brakuje gdzies masy

Post 18 lip 2011, o 18:06
dreg35 Avatar użytkownika
Administrator
Administrator

Posty: 1533
Lokalizacja: Warszawa

zostaw tem błąd w spokoju... zajmij się narazie immo... a potem zobaczymy na Twoim kompie...
a kontrolka świec jak mruga to gaśnie po przyciśnięciu pedału hamulca?
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub http://darauto.pl/

Obrazek

Post 18 lip 2011, o 20:09
puchatek Avatar użytkownika
Inżynier
Inżynier

Posty: 106
Lokalizacja: warszawa
no nie dawał mi spokoju ten błąd - zgodnie z twoją przepowiednią znika przy naciśnięciu pedału hamulca - niepokoi mnie tylko to, że ta kontrolka się lekko żarzy, ale w sumie wcześniej też się lekko tliła - teraz sie to dopiero pokazało, tj. po zmianie kompa

immo zamówione - pisałeś, że też chcesz ?

Post 19 lip 2011, o 04:36
dreg35 Avatar użytkownika
Administrator
Administrator

Posty: 1533
Lokalizacja: Warszawa

kontrolka sygnalizuje Ci błąd hamulca ale pewnie się nie podpinałeś jak mruga...
jest to normalne... sterowanie było różne w różnych kompach i po powrocie do Twojego kompa problem zniknie...
kontrolka żarzyła się i powinna się żarzyć... to sygnał że jest ok...
jak się świeci to znaczy że świece grzeją...
jak miga to sygnalizuje błąd krytyczny...

tak również potrzebuję a co ma klient 2 komplety to weź i daj znać to nie będę szukał...
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub http://darauto.pl/

Obrazek

Post 19 lip 2011, o 08:37
puchatek Avatar użytkownika
Inżynier
Inżynier

Posty: 106
Lokalizacja: warszawa
wzielem jeden komplet co koles mial i z checia ci go oddam
ja wolalbym jednak nie montowac tam immo i zdjac je z kompa jesli to da sie latwo zrobic, jutro pewnie przyjdzie poczta to podskocze z tym zestawem do ciebie :D


Powrót do Wyposażenie elektryczne