Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 21 lut 2012, 18:17

:hi: .Jak w tytule,potrzebuje schematu elektrycznego podłączenia zegarów licznika.Chodzi mi o samą kostkę ,najlepiej jak by ktoś napisł mi po kolei jakiego koloru tam idą kable.od 1wzwyż.Zegary starego typu.Rok busa 1984.Kupiłem taśmę do busa ,niby tak samo podłączenie idzie jak przy moich starych zegarach było,ale nie mogę tego porównać,ponieważ nie mam starej taśmy. :beg: Po podłączeniu świeci mi cały czas kontrolka od świec żarowych(przekażnik normalnie rozłancza...sprawdzałem),nie świeci olej,ani kontrolka od świateł,ani nie ma podświetlania zegarów.Jedynie co działa to kierunkowskaz. :shock:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
mikesz
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 546
Rejestracja: 30 mar 2010, 8:00
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: mikesz » 21 lut 2012, 19:23

Mam coś takiego.

1.oświetlenie zegarów
2.światła długie
3.masa "-"
4.puste ---
5.zegarek
6.temperatura wody
7.paliwo
8.zapłon
9.obrotomierz
10.kierunkowskaz
11.ładowanie
12.czyjnik ciśnienia oleju przy wysokich obrotach
13.czujnik ciśnienia oleju na niskich obrotach
14.kontrolka swiec żarowych


ZEGARY STARY TYP: ZEGARY NOWY TYP:
1. -- ---- \\\1.oświetlenie zegarów - szaro-nieb
2.podświetlenie masa - brąz \\\2.światła długie - nieb-biały
3. podświetlenie - szaro-nieb \\\3.masa "-" - brązowy
4. długie - nieb-biały \\\4.puste --- ----
5. masa - brąz \\\5.zegarek - różowy
6. temp. wody - żółto-czerw \\\6.temp. wody - żółto-czerwony
7. zegarek - różowy \\\7.paliwo - fiolet-czarny
8. paliwo - fiolet-czarny \\\8.zapłon - czarny
9. masa - czarny \\\9.obrotomierz - zielony
10. ciśn. olej niskie obroty - czarno-nieb \\\10.kierunkowskaz - nieb-czerwony
11. -- ---- \\\11.ładowanie - niebieski
12. świece - biało-czerw \\\12.czujnik ciśnienia oleju na wys. obr. - żółty
13. ładowanie - niebieski \\\13.czujnik ciśn oleju na niskich obr. - czarno-niebieski
14. kierunek - nieb-czerw \\\14.kontrolka świec żarowych - biało-czerwony



Stary typ:
1 -
2 - MASA
3 - + 12V po włączeniu świateł postojowych
4 - +12V po włączeniu długich
5 - MASA
6 - Oporność do masy (różna zależy od temperatury silnika)
7 - + 12V stały
8 - Oporność do masy (różna zależy od poziomu paliwa od prawie 0 do ok 200om)
9 - +12V PO PRZEKRĘCENIU STACYJKI (TU JEST BŁĄD W OPISIE WYŻEJ)
10 - Styk zwierany z masą przy wyłączonym silniku
11 -
12 - Styk do masy na chwilę po przekręceniu kluczyka
13 - Przez alternator od 0 do +12V
14 - Styk do masy po włączeniu kierunkowskazów



Nowy typ:
1 - +12V po włączeniu świateł postojowych
2 - +12V po włączeniu świateł długich
3 - masa
4 -
5 - +12V stałe
6 - Oporność do masy (zależy od temperatury silnika)
7 - Oporność do masy (zależy od poziomu paliwa w baku)
8 - +12V po przekręceniu kluczyka
9 - częstotliwość zależna od prędkości obrotowej silnika
10- Impulsowe 0 po włączeniu kierunkowskazu
11- od +12V przy wyłączonym silniku do 0 przy włączonym (alternator)
13- Styk do masy przy wyłączonym silniku
14- Styk do masy na chwilkę po przekręceniu kluczyka

Np:
Jeżeli chcemy sprawdzić np zegar (czasomierz) podłączamy +12V do styku "5" i 0 (masę) do styku "3" dla licznika nowego typu lub +12V do "7" i 0 (masę) do "5" dla starego typu, wskazówka sekundnika powinna ruszyć.
Żeby sprawdzić wskaźnik paliwa podłączamy +12V do styku "8", 0 (masę) do styku "3" a między masę a styk "7" szeregowo podłączamy opornik. Opór ok 10om = wskaźnik pokaże bak pełny, 61om = połowa baku, 130 om = początek rezerwy. Oczywiście są to wartości orientacyjne.
Żeby sprawdzić podświetlenie podłączamy +12V do styku nr "1" (lub "3" w starym typie zegarów) i 0 do styku "3" (lub "2 albo "5" w starym typie zegarów) i żarówki podświetlenia powinny się zaświecić.

_________________


Przyjaciele moich przyjaciół (t3 ) są moimi przyjaciółmi:).Ale zdarzają się wyjątki.602 404 615

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 21 lut 2012, 22:05

Dzięki śliczne mikesz.Zdaje się że to jest to co u mnie.Pierwszy mam pusty.
Stary typ:
1 -
2 - MASA
3 - + 12V po włączeniu świateł postojowych
4 - +12V po włączeniu długich
5 - MASA
6 - Oporność do masy (różna zależy od temperatury silnika)
7 - + 12V stały
8 - Oporność do masy (różna zależy od poziomu paliwa od prawie 0 do ok 200om)
9 - +12V PO PRZEKRĘCENIU STACYJKI (TU JEST BŁĄD W OPISIE WYŻEJ)
10 - Styk zwierany z masą przy wyłączonym silniku
11 -
12 - Styk do masy na chwilę po przekręceniu kluczyka
13 - Przez alternator od 0 do +12V
14 - Styk do masy po włączeniu kierunkowskazów

ale widzę że będę miał jazdę ,ponieważ u mnie są wszystkie pozajmowane miejsca prócz 1.Niektóre kable mam podwójne.Gdzieś muszą byc porobione mostki .Cos czuję że nie obejdzie sie bez darcia deski rozdzielczej
Oj jak ja nie nawidzę kabli.Stara taśma w zegarach była w tak opłakanym stanie,że pewnie ktoś popodłączał kable lewe do kostki i jak taśma była pouszkadzana,to nie przeszkadzało to ,że są zwarcia.Teraz mam sprawną taśmę,więc porobiło choinkę i nie ma co się dziwić ,że np.kontrolka od świec żarowych po włączeniu kluczem zapłonu ,świeci cały czas i po mimo wyłączenia się przekażnika od świec ,świeci dalej.
Jeszcze raz ślicznie dziękuję i życzę spokojnej nocki.Jutro z rana biorę się za kable. :dizzy:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 22 lut 2012, 18:33

No i tak jak myslałem,nie obyło się bez niespodzianek.
O ile kable były w należytej kolejności jak mi podał kolega mikesz,to niestety mam coś namieszane w puszce koło silnika ,bo :
Od przekażnika wychodzi kabel biało czrwony,dochodzi do kostki połączeniowej i wychodzi niebiesko szary ,który idzie do kostki pod licznik w wejście nr.11,które ma być puste,W miejscu oznaczonym na kostce jako wtyk nr.12 tak jak ma być w tym miejscu jest kabel biało czerony,który ma niby być do kontrolki świec żarowych .Po przekręceniu kluczyka ,na tym kabelku jest prąd

Poniżej przedstawiam zdjęcia tego bałaganu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
irek
Sierżant
Sierżant
Posty: 28
Rejestracja: 07 kwie 2016, 7:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: irek » 09 maja 2016, 6:46

Witam
Wiem ze temat stary ale potrzebuje informacji.
Panowie ma ktos z Was schemat tej 14 pinowej kostki?
bo nie mam pojecia ktory pin jest 1 a ktory 14.
Zmieniam licznik na digital od kadetta.

pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1067
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: magnum » 09 maja 2016, 7:40

Przeważnie pierwszy jest od lewej , jak rozwiniesz taśme od starego licznika ,to twym gałkom ukarze się nawet opis pinów :)


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
irek
Sierżant
Sierżant
Posty: 28
Rejestracja: 07 kwie 2016, 7:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: irek » 09 maja 2016, 8:21

No wlasnie zadnych opisów to ja tam nie widzialem. Pierwszy z lewej od gory czy od dolu?
Generalnie sprawdze miernikiem ale czujnik cisnienia i ladowania zachowuja sie chyba tak samo w sensie ze gasna po odpaleniu silnika. Nie chce pomylic niczego.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
irek
Sierżant
Sierżant
Posty: 28
Rejestracja: 07 kwie 2016, 7:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: irek » 09 maja 2016, 9:39

A od lewej pierwszy moze byc conajmniej na 4 sposoby.
Dojde sam.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 09 maja 2016, 17:06

irek pisze:A od lewej pierwszy moze byc conajmniej na 4 sposoby.
Dojde sam.

Poszukaj w moich postach ,mniej więcej z tego okresu z którego wykopałeś tego posta.Było tam podane po kolei podłączenie kabli w starym typie i nowym typie licznika.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
pydyk
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 02 sty 2017, 11:02
Gender: Male - Male

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: pydyk » 02 sty 2017, 11:10

Czołem Panowie!
Z przyjemnością wielką dołączyłem do tego grona, tak więc jestem nowy i chciałbym się kulturalnie przywitać!

Trochę przejrzałem forum i na pewno będę z niego korzystał coraz częściej.
A pojawiam się tu z tego względu, że również jestem posiadaczem T3, rocznik 1989.
Zamierzam zajrzeć do swojej elektryki bo bywają z nią problemy. Co więcej, zamierzam wymienić możliwie dużo, by usprawnić jej działanie.
Czy w takim razie posiadacie schematy, które pomogłyby mi po wyciągnięciu wiązki, złożyć je spowrotem w dobrej kolejności?
Będę wdzięczny za odpowiedź! Pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 02 sty 2017, 17:48

Witam.Miło mi że przywitałeś się właśnie w moim poscie :clap: .Schematy Waść powiadasz??Schematów Ci u nas pod dostatkiem.Napisz więc Mocium Panie z łaski swojej,z jakiego rocznika mają być owe schematy.Muszę jednak Waść Pana poinformować że zabawa z kabelkami nie jest taka prosta ,a i same schematy potrafią być ciężkie do rozszyfrowania.Szczególnie jak się nie zna Niemieckiego .
Dabra rada?? naklejać na każdym kabelku karteczkę z opisem skąd się odpięło kabel,oraz robienie dokumentacji fotograficznej.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
pydyk
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 02 sty 2017, 11:02
Gender: Male - Male

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: pydyk » 03 sty 2017, 20:29

Również mi miło :)
Rocznik 'urodzenia' auta to 1989r. W jaki sposob i jakie informacje dodatkowo mogą być Ci do pomocy potrzebne?

Oczywiście wziąłem to pod uwagę na samym początku ;) jeżeli chodzi o szyfry języka niemieckiego to znam kogoś, kto będzie w stanie mi w tym pomóc :biggrin:
Rozumiem, że gdy pojawią się problemy mogę uderzyć właśnie tu?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 04 sty 2017, 17:23

Oczywiście .W miare możliwośći zawsze ktoś pomoże.Kiedyś nawet Gerard podawał mi linka do strony gdzie były schematy i nie tylko.
Gerard pomóż ,bo nie mogę go znależć w moim śmietniku.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2301
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: dreg35 » 08 sty 2017, 7:00

Krzychu i po co tyle o szczegóły czego schematy skoro nie wniosłeś nic...
Pydyk poszło na wp. jak będziesz miał pytania to pisz...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
pydyk
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 02 sty 2017, 11:02
Gender: Male - Male

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: pydyk » 09 sty 2017, 14:55

DZIĘKI!



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2301
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: dreg35 » 10 sty 2017, 6:47

mam nadzieję że pomogło...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 10 sty 2017, 17:00

dreg35 pisze:Krzychu i po co tyle o szczegóły czego schematy skoro nie wniosłeś nic...
Pydyk poszło na wp. jak będziesz miał pytania to pisz...


Jak zacząłem temat o schematach ,to nawet nikomu nie chciało się podpiąć ,żeby zrobić ładny poradnik.
Każdy miał w dupie.A schematy są na Sambie ,tyko trzeba to kórestwo rozszyfrować z ichniego na papolski.
Marek ma schematy i Ty masz schematy,Gerard ma i ja dzięki Wam też mam.Dlatego tez piszę że schematów jest do wiwatu .
Problem w tym że wszystko albo po angielsku ,albo po szwabsku,a przy minimum wysiłku mogli byśmy mieć i po polsku.

A tu jest temat o którym piszę.
http://busomania.pl/viewtopic.php?f=153 ... mat#p20712



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1512
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: t90 » 10 sty 2017, 18:50

Od rocznika '86 każdy rok ma swoje schematy. Tłumaczyć sobie można tu: http://translate.google.pl/ Schematów nie podepnę na stronę bo prawa autorskie i prawa pokrewne, dlatego też usunąłem Twój załącznik. Zresztą z chomika mi większość skasowali :(

Pisze się "kurewstwo". Roboty przy tłumaczeniu jest "w pip" albo jeszcze więcej. To kilkaset stron. Nawet jeśli większość to rysunki ideowe. Jak trafię w totka to zatrudnię jakiegoś chłopaka z MEL albo WAT i będziecie mieli schematy w bardziej przystępnym języku.



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1754
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Pilnie potrzebuję schematu elektrycznego.

Postautor: wezuwiusz3 » 10 sty 2017, 19:34

Bo nie trzeba było udostępniać dostępu do tych plików.Trzeba zakłądać chasło dostępu do prywatnych plików.Najczęściej jest to chasło takie same jak twój nick na chomiku.I tak oto w legalny sposób omijasz durnowate prawo.Tak robi większość użytkowników.
A ten plik w pdf mogłeś zostawić,ponieważ nie miał okładki i autora tłumaczenia ,tym samym to nie był oryginał.Mogłeś zrobić zlepek PDF z wielu ogólnie dostępnych folderów czy broszur.i tak dalej i tp.Tym bardziej że widać że to skany materiałów ,a nie orginalna książka.
Poza tym można udostępniać pewne informacje na użytek własny ,a nie komercialny.Co innego gdybyś za to pobierał kasę,ale to są pliki udostępnione bardzo wąskiemu grono użytkowników forum i bez zarejestrowania się nikt z zewnątrz sieci nie ma wglądu w te pliki.
Gdyby było inaczej jak piszę ,to elektroda.pl nie miała by racji bytu.Tam same schematy i nie tylko.....
Translatorem tłumaczyłem schemat z linku .Masakra.....



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Wyposażenie elektryczne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości