Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 14 paź 2014, 19:13

Jeszcze jednej usterki dobrze nie naprawiłem ,a już kolejna wyszła.Chyba tak musi już byc w tych helmutach.
Nie swieci mi kontrolka od cisnienia oleju.
Najpierw nie chciała zgasnąć po uruchomieniu silnika,jak dobrze przygazowałem,to zgasła.Nie miałem czasu sprawdzać jeszcze.Dolałem oleju 1 L ,poziom był na najniższej wypustce.Po zgaszeniu ni holera nie zaswieciła.Ani nie mrygnie :no2: Nie sprawdzałem jeszcze,ale czy jak sciągnę wsuwkę z czujnika na głowicy i dotknę do masy kablem ,czy powinna kontrolka mi zaswiecić??ewentualnie gdyby nie zaswieciła ,to gdzie szukać??
Dodam jeszcze tylko ,że mam jedynie kabel na czójniku od niskiego cisnienia na głowicy.Na filtrze olejowym są nie podłączone i do tej pory było wszystko OK.Normalnie kontrolka zaswiecała się ,po uruchomieniu silnika gasła.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: andrzejk » 14 paź 2014, 19:58

Jak zmasujesz powinna zaświecić



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: jajanko » 14 paź 2014, 21:53

wezuwiusz3 pisze:ewentualnie gdyby nie zaswieciła ,to gdzie szukać??
Dodam jeszcze tylko ,że mam jedynie kabel na czójniku od niskiego cisnienia na głowicy.Na filtrze olejowym są nie podłączone i do tej pory było wszystko OK.Normalnie kontrolka zaswiecała się ,po uruchomieniu silnika gasła.

A jaki silnik?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 15 paź 2014, 17:06

Dzięki andrzejk
.Tak myslałem ,ale nie byłem pewien..Silnik 1,6 D ,zwykły majzel bez turbaczki. :good:
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 18:26 przez wezuwiusz3, łącznie zmieniany 1 raz.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 21 paź 2014, 18:26

Jednak nie pomogło,posprawdzałem dokąd się dało ,czyli do kostki.Brak reakcji.
Napiszcie mniej więcej jak i gdzie idzie ten kabelek .Kabel biały??,żółty?? u mnie wygląda na żółty,ale może to wina przebarwienia koszulki kabla.Nie uśmiecha mi się zarżnięcie silnika :scared:
Pomoże ktoś??



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: dreg35 » 21 paź 2014, 19:04

to sprawdź czy sygnał dochodzi do kostki przy zegarach i czy dioda działa...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 21 paź 2014, 19:28

Dzięki za poradę,jutro sprawdzę i pochwalę się rezulatatem. :)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kalafior
Chorąży
Chorąży
Posty: 38
Rejestracja: 09 wrz 2014, 19:17
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: kalafior » 10 lis 2014, 18:41

sorki małe pytanko a jak sprawdzić czy dioda działa?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Szerszen
Porucznik
Porucznik
Posty: 110
Rejestracja: 10 sty 2013, 11:48
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: Szerszen » 10 lis 2014, 18:50

Napieciem.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kalafior
Chorąży
Chorąży
Posty: 38
Rejestracja: 09 wrz 2014, 19:17
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: kalafior » 10 lis 2014, 19:11

dzięki za radę wiem że napięciem nie kijem ,ale jakim i gdzie ,czy to są diody 12v raczej nie



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 10 lis 2014, 19:15

kalafior najlepiej to przełożyć diodę w miejsce gdzie wcześniej świeciła.
Ja sprawdziłem wszystko co możliwe i dalej nic.Nie mam wstecznego i ciśnienia .



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 10 lis 2014, 19:30

wezuwiusz3 pisze:kalafior najlepiej to przełożyć diodę w miejsce gdzie wcześniej świeciła.
Ja sprawdziłem wszystko co możliwe i dalej nic.Nie mam wstecznego i ciśnienia .


Można też bateryjką 1,5V



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kalafior
Chorąży
Chorąży
Posty: 38
Rejestracja: 09 wrz 2014, 19:17
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: kalafior » 10 lis 2014, 19:33

Dzięki ja mam problem tylko z diodą od ciśnienia oleju będę musiał pokopać w zegarach tylko czasu trochę brak i nie wiem kiedy mi się uda może weekend



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: dreg35 » 11 lis 2014, 6:13

wezuwiusz3 pisze:
wezuwiusz3 pisze:kalafior najlepiej to przełożyć diodę w miejsce gdzie wcześniej świeciła.
Ja sprawdziłem wszystko co możliwe i dalej nic.Nie mam wstecznego i ciśnienia .


Można też bateryjką 1,5V


jakbyś dobrze sprawdził wszystko to znalazłbyś błąd... zacznij od nowa i sprawdź jeszcze raz samego siebie...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 11 lis 2014, 18:54

Niestety będę musiał ,bo jak by nie daj...tfu tfu jakiej kontroli ,to kwity poleca.Problem z tym ,że na razie nie mam czasu ,a jak pewnie będzie czas ,to albo będę dupą w błocie siedział,albo to odłoże na półkę aż mnie znowu przypili że trzeba będzie w dłuższe trasy jeżdzić.No ale to czarny scenariusz



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kalafior
Chorąży
Chorąży
Posty: 38
Rejestracja: 09 wrz 2014, 19:17
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: kalafior » 14 lis 2014, 20:26

witam panowie multivan 1.6 td 1990 r zdemontowałem zegary i szukam przyczyny nie działającej kontrolki oleju wiem że to inna kwestia ale znalazłem wypiętą dwu pinową wtyczkę a w liczniku mam dwa piny na wtyczkę .Pytanie do czego są te piny w liczniku (wszystko działa jak należy)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jajanko
Kapitan
Kapitan
Posty: 211
Rejestracja: 14 sie 2014, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: jajanko » 14 lis 2014, 22:07

kalafior pisze:witam panowie multivan 1.6 td 1990 r zdemontowałem zegary i szukam przyczyny nie działającej kontrolki oleju wiem że to inna kwestia ale znalazłem wypiętą dwu pinową wtyczkę a w liczniku mam dwa piny na wtyczkę .Pytanie do czego są te piny w liczniku (wszystko działa jak należy)

Moze byc od takiego ustrojstwa co się zwie tachometr. W pewnych wersjach T3 montowano je za zegarami



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: dreg35 » 15 lis 2014, 6:05

to nie tacho... czujnik radio głośniej pewnie...
piny wystają równolegle do zegarów z prędkościomierza... :biggrin:


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kalafior
Chorąży
Chorąży
Posty: 38
Rejestracja: 09 wrz 2014, 19:17
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: kalafior » 15 lis 2014, 9:57

Witam dobre wieści po demontażu zegarów przeglądzie i czyszczeniu (elektrosol czyni cuda) wszystko działa ,musiało być brak styku dzieki za rady a piny w liczniku są dwa równolegle .



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1786
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: wezuwiusz3 » 15 lis 2014, 17:54

kalafior pisze:Witam dobre wieści po demontażu zegarów przeglądzie i czyszczeniu (elektrosol czyni cuda) wszystko działa ,musiało być brak styku dzieki za rady a piny w liczniku są dwa równolegle .


Ten elektrosol tylko w szpraju jest dostępny ,czy można w buteleczce z pędzelkiem nabyć??



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z kontrolką od cisnienia oleju.

Postautor: dreg35 » 17 lis 2014, 20:22

miałem tylko do czynienia z sprayem...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Wyposażenie elektryczne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość