Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
Paweł
Sierżant
Sierżant
Posty: 20
Rejestracja: 20 lut 2015, 16:09
Gender: None specified - None specified

Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Paweł » 05 maja 2015, 17:47

Witam po dość długiej nieobecności,

Tym razem mam już pianę na ustach, mianowicie pewnego dnia poszedłem odpalić auto po kilku dniowej przerwie, okazało się że rozrusznik nie kręci. Włączam, grzeje świece, olej miga, fajnie, fajnie a jak dam na zapłon to nic się nie zmienia tylko lampki przygasają. Akumulator sprawdzony, sprawny naładowany, dalej podpięcie masy i klemy wyczyszczone masa przeczyszczona powinna być ok i ta do alternatora i ta w kabinie (te koronki takie), potem podłączyłem rozrusznik na krótko i nic nie rusza, wyciągnąłem dałem do regeneracji, wrócił podobno tylko pordzewiały był i jedna tuleja była wybita ale nic. Podłączyłem znów i dalej to samo, już nie mam siły jutro najwyżej kupię nowe klemy i nowy przewód masowy bo mój wygląda już średnio ale nie rozumiem o co chodzi. Dodam jeszcze że przy grzaniu świec nie świeci się kontrolka ładowania ponad to kontrolka temperatury (ta dioda w wskaźniku temp świeci tak bardzo słabo, za słabo) masa na na silniku jest, na rozruszniku także, jak przykładam do automatu(bendiks) plus z akumulatora to mi iskrzy, znaczy zwarcie. Już nie wiem co może być przyczyną, jak tak dalej pójdzie to zostaje mi iść oddać go do mechanika :banghead:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
mikesz
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 548
Rejestracja: 30 mar 2010, 8:00
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: mikesz » 05 maja 2015, 20:00

Jak przykładasz plus do automatu to fakt ,powinno iskrzyć (indukcja cewki automatu) ale również powinieneś usłyszeć załączenie automatu i rozrusznik powinien ci zakręcić.


Przyjaciele moich przyjaciół (t3 ) są moimi przyjaciółmi:).Ale zdarzają się wyjątki.602 404 615

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Paweł
Sierżant
Sierżant
Posty: 20
Rejestracja: 20 lut 2015, 16:09
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Paweł » 05 maja 2015, 20:22

no właśnie, po dłuższym zastanowieniu wyciągnę go znów i sprawdzę na innym akumulatorze choć wydaje mi się że Panowie od regeneracji dali dupy i nic nie zrobili a powinni przynajmniej wymienić szczotki jak już rozkręcają :dry:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 05 maja 2015, 20:27

Masę z budy na skrzynię biegów sprawdż.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Paweł
Sierżant
Sierżant
Posty: 20
Rejestracja: 20 lut 2015, 16:09
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Paweł » 11 maja 2015, 18:23

Po przerwie udało mi się chyba rozwiązać problem,.

W rozruszniku tuleja wybita i przeczyszczony cały z brudu i rdzy (auto trochę stało). Po naładowaniu wstawieniu okazało się że finalnie aku nie daje rady zakręcić, jako że miał 12.3 v stwierdziłem że aku jest ok ale nie ma tyle prądu na rozruch. Potem okazało się że alternator nie ładuje mimo że miesiąc temu ładował. Koniec końców wymieniłem regulator napięcia przeczyściłem alternator i wstawiłem nowe klemy, dorobiłem przewód masowy i całą wiązkę do alternatora, wymieniłem większość konwektorów w silniku a te dobre przeczyściłem. Finalnie ładnie ładuje 14.5v odpala bez problemu i zniknął problem mrugających kontrolek oleju i akumulatora które najwyraźniej miały przebicie i jarzyły sie coraz intensywniej przy wciskaniu gazu. Nareszcie wszystkie kontrolki mi gasną po odpaleniu, zastanawiam się tylko dlaczego nie gasną od razu świece tylko po chwili, tak 5-10 s po odpaleniu dopiero gasną.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2396
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: dreg35 » 12 maja 2015, 5:12

czujnik temp. lub przekaźnik świec żarowych albo wiązka między przekaźnikiem a czujnikiem...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 12 maja 2015, 13:21

Przekażnik nie czyta sygnału z rozrusznika,lub kupiłeś sobie ten sam badziew co ja,tylko że u mnie grzeje świece 30 sek.Problem znikł po wymianie przekażnika na wolny od wad fabrycznych (ori.używkę),ale i tak będę ściągał jeden przewód z czójnika temp.żeby jednak grzanie się włanczało za każdym razem jak przekręcę kluczyk.3-4 sekundy podgrzania świec lepiej wpływało na odpalenie niż teraz jak muszę chęłptać za każdym razem.Byle rozrusznik tylko rozłączał i będzie gyt.malyna.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 10 sty 2018, 8:11

Panowie jedno pytanie. Jaki jest patent na włożenie rozrusznika z powrotem na miejsce bo lewa śruba mocująca rozrusznik do korpusu dodatkowo przechodzi przez taką blachę z oczkiem ( jestem początkujący w temacie T3 dlatego fachowego nazewnictwa jeszcze nie ogarniam). Wyjąć rozrusznik jeszcze się udało przy użyciu dźwigni ale jak próbowałem go umieścić z powrotem na miejscu to ta cholerna blach ( w wolnym tłumaczeniu "uchwyt cylinderka siłownika sprzęgła") nie pozwala, a chciałbym uniknąć rozwiązań siłowych. Dlatego pytam bardziej doświadczonych o radę w temacie bo rozrusznik mam zregenerowany tylko trzeba go wsadzić na miejsce. Pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 10 sty 2018, 11:43

Trzeba niestety tę blachę odchylić i to siłowo jakąś montówką ,a pużniej takim jak by pół obrotem wsadzić rozrusznik,albo jak to nazwałeś uchwyt cylinderka pompy sprzegłowej??.Jakoś chyba tak to szło,odkręcić wspornik mocowania siłownika sprzęgła,ale ja wolę to pierwsze rozwiązanie.Poradzisz. :good:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2396
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: dreg35 » 10 sty 2018, 18:57

od dołu ta blacha do której jest mocowany wysprzęglik jest przykręcona do skrzyni z jej boku...odkręć tą śrubę i delikatnie wtedy da się odchylić blachę wysprzęglika z wysprzęglikiem i do boku i do tyłu żeby bez kłopotu wszedł rozrusznik...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 11 sty 2018, 8:26

Dzięki Chłopaki jak tylko przestanie lać zaczynam walkę. Pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 11 sty 2018, 15:48

Oj tam,oj tam.Klapa w górę i na zad Ci nie napada.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 12 sty 2018, 18:17

hahaha racja tylko ciężko precyzyjną robotę robić jak paluszki z zimna sztywnieją :-)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 15 sty 2018, 8:54

Czołem Panowie. Rozrusznik po regeneracji zamontowany no i ......nic, cisza. Przekręcam kluczyk kontrolki się zapalają, grzanie świec itp i cisza. Akumulator naładowany i cisza. Nie jestem ekspertem więc zasięgnąłem informacji w literaturze fachowej gdzie znalazłem wskazówkę dotyczącą możliwej awarii stacyjki. Panowie jeżeli wyciągnę kostkę ze stacyjki to możliwe jest zmostkowanie pinów w kostce stacyjki, tak żeby zainicjować zapłon i sprawdzić w ten sposób czy jest ona uszkodzona czy nie? Jeżeli tak to które piny żeby czegoś dodatkowo nie uszkodzić bo jak wspominałem wcześniej jestem dopiero początkujący w temacie. Acha jeszcze jedna sprawa jak miałem starego land rovera dicsovery to procedura odpału wyglądała w ten sposób że czekało się aż pomarańczowa kontrolka grzania świec zgaśnie i dopiero uruchamiało się silnik. W mojej T3 kontrolka po prostu się świeci i pamiętam, że w czasach jak silnik odpalał, to nawet po odczekaniu dłuższej chwili nie gasła. Czekałem więc wg uznania jakieś 5 do 10 sekund i odpalałem dopiero po uruchomieniu przestała świecić. Czy w zdrowym układzie kontrolka powinna zgasnąć w momencie osiągnięcia przez świecę optymalnej temperatury umożliwiającej zapłon?
Pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
eurojanek
Starszy Kapral
Starszy Kapral
Posty: 9
Rejestracja: 17 lut 2013, 11:19
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: eurojanek » 15 sty 2018, 9:29

Plusik prosto z aku podaj na sygnałowy do rozrusznika (ta wsuwka co tam jest) i powinno kręcić.
A potem podążaj nią do stacyjki i sprawdzaj wszystko. Obstawiam walnięty przekaźnik.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 15 sty 2018, 13:14

dzięki ci dobry człowieku



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2396
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: dreg35 » 15 sty 2018, 17:51

w instalacji ori nie ma przekaźnika na rozrusznik więc raczej będzie sama kostka stacyjki do wymiany...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 15 sty 2018, 18:00

Kontrolka Ci nie gaśnie ,bo możliwe że o ile jest podłączone pod czujnik temp,to pewnie czujnik jest walnięty.Powinna gasnąć ,a na ciepłym nie świecić.Dopiero to odkryłem,jak robiłem porządek z instalacją u siebie.Mimo że miałem podłączone kable,też świeciła na ciepłym silniku a gasła po sygnale z rozrusznika.Okazało się że mam pociągniety kabel od czujnika do kostki,a od kostki już nie było kabla. :) Znaczy był ,ale chyba jakis lewy , no name.
Ale i tak nadal mam odpiety od czujnika na zimę.Lepiej odpala jak podgrzeję świeczki ze 3 sekundy przed startem,nawet jak silnik ciepły.
Pewnie szykuje sie remont lub zmiana jednostki napedowej.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 16 sty 2018, 8:03

No właśnie szukałem w literaturze umiejscowienia wspomnianego przekaźnika co by na totalnego dyletanta nie wyjść i nie znalazłem. W mordę kopane myślę sobie pewnie cóś przeoczyłem a tu taka ulga z rana po prostu go niema UFF. A kostka stacyjki to ta wtyka z pinami co jest wsunięta w stacyjkę czy jakiś inny element?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 16 sty 2018, 16:47

Nie to nie wtyczka.Kostka stacyki.
54ca7ef44085b4abdf51c86f7588.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
mikesz
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 548
Rejestracja: 30 mar 2010, 8:00
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: mikesz » 18 sty 2018, 18:44

Może wie ktoś które piny są zwierane w momencie włączania rozrusznika ,bo chcę dorzucić równolegle dodatkowy przycisk co by zastępował odpalanie z kluczyka,w Macedonii i Albanii miałem z tym trochę problemów.


Przyjaciele moich przyjaciół (t3 ) są moimi przyjaciółmi:).Ale zdarzają się wyjątki.602 404 615

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2396
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: dreg35 » 18 sty 2018, 20:27

Mirek wstaw przekaźnik blisko rozrusznika i na długo zapomnisz o kostce stacyjki... pinów nie pamiętam ale na kostce przewód czerwony to główny "+" a czerwono-czarny to sygnał na automat rozrusznika...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
mikesz
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 548
Rejestracja: 30 mar 2010, 8:00
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: mikesz » 18 sty 2018, 21:31

Dzięki Darku, chyba tak zrobię zwłaszcza że mam dobry przekażnik.


Przyjaciele moich przyjaciół (t3 ) są moimi przyjaciółmi:).Ale zdarzają się wyjątki.602 404 615

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Elias
Chorąży
Chorąży
Posty: 54
Rejestracja: 04 paź 2017, 11:10
Gender: None specified - None specified

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: Elias » 24 sty 2018, 8:21

Dzięki Chłopaki za pomoc. Złączyłem na krótko akumulator do wejścia sygnałowego na rozruszniku i faktycznie kręci znaczy się rozrusznik po regeneracji działa. Czyli teraz po kablu trzeba iść w stronę stacyjki. Kostkę stacyjki już zamówiłem. może w końcu uda się odpalić gablotę. Jeszcze raz dzięki Panowie za pomoc



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1811
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Nie kręci rozrusznik i problem z prądem

Postautor: wezuwiusz3 » 24 sty 2018, 12:37

Elias pisze:Dzięki Chłopaki za pomoc. Złączyłem na krótko akumulator do wejścia sygnałowego na rozruszniku i faktycznie kręci znaczy się rozrusznik po regeneracji działa. Czyli teraz po kablu trzeba iść w stronę stacyjki. Kostkę stacyjki już zamówiłem. może w końcu uda się odpalić gablotę. Jeszcze raz dzięki Panowie za pomoc


Jak już będziesz robił,to zastanów się czy nie było by sensu przerobić tego jak Mikesz.Te kostki to chinole i nie wiadomo jak długo nie pochodzą,a najczęściej coś sie pier..... w czasie podróży wakacyjnych.Można kupić takie włączniki dzwonkowe a to tylko wyciagnięcie - dołożenie do tych kabli które idą na kostkę (przed wtyczką)dwóch kabelków.Sa specjalne złączki które kaleczą tylko pancerz przewodu i praktycznie bezinwazyjnie wyciągasz sobie 2 kabelki.Niekoniecznie nawet podłączone do włącznika,ale gdzieś pod deską zaizolowane aby w razie W mieć łatwy dostęp do nich .
A przy okazji takich tematów napiszę coś od siebie.
Wczoraj mimo mrozu,ale zachecony słoneczną pogodą,polazłem posprawdzać sobie ładowanie.Tak profilaktycznie,bo w zeszłym roku wszystko było sprawdzane.No i co się okazało.Że na akumulatorze po włączeniu świateł,wentylatora na 3 bieg,wycieraczek,radia,wideorejestratora ,CB,czyli standardowo to wszystko co u mnie jest najczęściej powłączane przy niekorzystnej pogodzie.(Max obciązenie).I na aku szło tylko 13,64V :shock: .Ale na słupku alternatora było 14,4V,więc wyrażnie coś nie stykało jak ma stykać.
Po przeczyszczeniu oczka wsuwki(bo kabel + do alternatora mam przykręcany ,a nie na wtyczce),ładowanie podskoczyło na 13,92.
A co najlepsze,to owe oczko nie było jakoś specjalnie zaśniedziałe,ale na tyle że te 0,30V brakowało,a wiadomo że nie może być ładowanie niższe niż 13,8.(na wolnych obrotach).
Tak więc moja rada,żeby od czasu do czasu wziąć miernik do ręki i posprawdzać sobie ładowanko,dla ochrony akumulatora i własnego portfela. :grin:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post
  • Rozrusznik ciężko kręci.
    autor: grzebyt » 07 maja 2018, 11:19 » w Silnik, sprzęgło
    16
    804
    autor: wezuwiusz3 Wyświetl najnowszy post
    13 cze 2018, 18:11
  • Nic nie kręci 1.6 td
    autor: kuba_lowicz95 » 08 lis 2017, 14:03 » w Silnik, sprzęgło
    5
    641
    autor: dreg35 Wyświetl najnowszy post
    13 lis 2017, 6:11
  • ROZRUSZNIK
    autor: hol1 » 11 sty 2018, 21:46 » w Wyposażenie elektryczne
    1
    379
    autor: dreg35 Wyświetl najnowszy post
    12 sty 2018, 5:42

Wróć do „Wyposażenie elektryczne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość