Dystanse

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
domiiik
Porucznik
Porucznik
Posty: 103
Rejestracja: 21 kwie 2010, 21:29
Gender: None specified - None specified

Dystanse

Postautor: domiiik » 20 maja 2011, 20:57

Mam do mojego busa zestaw alufelg i dystanse do zmiany rozstawu. Przód pasuje bez problemu, śruby chowają się w około 20mm grubosci dystansie i mogę felgę zlicować i skręcić z dystansem. Problem pojawia się z tylnymi kołami, bo oryginalne nakrętki wystają po za dystans i felga się na nich opiera. Poprzedni właściciel zrobił taki numer, że poskracał (bardzo niechlujnie) nakrętki tak, że wyglądają na urwane w połowie :shock: Cieżko się je i dokręca i odkręca z racji krótkiego łba, no i trochę chyba to niebezpieczne, w końcu nie trzymają taką długością jak powinny. Co z tym zrobić, dorobić jeszcze 5mm dystansu? Kupić grubsze dystanse(drogie cholernie)?Olać i jeździć na tych(już parę ładnych kilometrów na tym przejechałem)? Foty zrobię jutro.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1513
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: Dystanse

Postautor: t90 » 20 maja 2011, 21:05

Zmień szpilki.



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Grzegor
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 590
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:50
Gender: Male - Male
Zodiac: Capricorn

Re: Dystanse

Postautor: Grzegor » 20 maja 2011, 22:04

a co to da ?
pzdr


Grzegor---Vanagon/Eastfalia Syncro '90 Powered by subaru RS MY 06/11 2,5 NA ---- GG:10684896 Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1513
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: Dystanse

Postautor: t90 » 21 maja 2011, 0:48

Dłuższe szpilki, cała nakrętka. Bo rozumiem, że o to chodziło?



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Dystanse

Postautor: zorro » 21 maja 2011, 1:11

tzn kolo opiera ci sie o nakrętki zamiast o dystans?


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
domiiik
Porucznik
Porucznik
Posty: 103
Rejestracja: 21 kwie 2010, 21:29
Gender: None specified - None specified

Re: Dystanse

Postautor: domiiik » 21 maja 2011, 5:59

zorro pisze:tzn kolo opiera ci sie o nakrętki zamiast o dystans?


Tak. Dlatego zmiana szpilek nic nie da. Dystans ma jak mówiłem ok. 20mm , z tego co widzę montuje się nawet 30mm. Może jest po prostu za płytki ?

https://picasaweb.google.com/108543596631319515132/21Maj2011?authkey=Gv1sRgCPyv_LDY4OGBWQ#5609058625103725858
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2011, 7:43 przez domiiik, łącznie zmieniany 1 raz.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Dystanse

Postautor: zorro » 21 maja 2011, 7:30

hmmm ja mam 40mm a nawet 50mm dystans,wysokie ET musiałem zniwelowac w ten sposób.


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
domiiik
Porucznik
Porucznik
Posty: 103
Rejestracja: 21 kwie 2010, 21:29
Gender: None specified - None specified

Re: Dystanse

Postautor: domiiik » 21 maja 2011, 7:57

No to już znam możliwy zakres. Myślicie,że moge dać dodatkowy dystans, żeby schować nakrętki jak na rysunku poniżej, czy nie kombinować, tylko kupić głębsze dystanse? Bezpieczeństwo ma dla mnie priorytet.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Dystanse

Postautor: zorro » 21 maja 2011, 8:02

można dac pod spód przelotówke.


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1513
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: Dystanse

Postautor: t90 » 21 maja 2011, 8:31

Może zastosuj dystans nakładany, jeśli oczywiście felga nie ma innego rozstawu otworów. W tedy dłuższa szpilka rozwiąże problem. Innym rozwiązaniem byłoby pogłębienie otworów na nakrętki, ale tu trzeba uważać na to czy nakrętka jest stożkowa czy kulkowa, a jeśli kulkowa to jaka ta kulka jest.

Jestem też pewien, że przez dystanse piasta dostaje trochę więcej obciążenia. No i pozostaje jeszcze kwestia zbieżności kół.



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
domiiik
Porucznik
Porucznik
Posty: 103
Rejestracja: 21 kwie 2010, 21:29
Gender: None specified - None specified

Re: Dystanse

Postautor: domiiik » 21 maja 2011, 9:03

Ano własnie, stąd moja krucjata. Nic to, przemierze długość srub mocujących felgę do dystansu, jeśli są na tyle długie,żeby dobrze trzymały po dodaniu przelotówki, to powinno zadziałać. Jest o co walczyć, fajne lekkie ATS Porsche Cookie Cutter :)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1513
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: Dystanse

Postautor: t90 » 21 maja 2011, 9:09

5X112 -> 5X130 ???



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
domiiik
Porucznik
Porucznik
Posty: 103
Rejestracja: 21 kwie 2010, 21:29
Gender: None specified - None specified

Re: Dystanse

Postautor: domiiik » 21 maja 2011, 9:16

Tak. Miałem je w Warce.
Zmierzyłem dystanse i mają każdy po 25mm. Na pierwszej fotce widać ile wystaje nakrętka, na drugiej porównanie roboty porzednika :banghead: ze zwykłą, używaną nakrętką. Pytanie jest nadal aktualne, czy skrócić o te 2-3mm nakrętkę(czy to bezpieczne), czy dać dodatkowy dystans przelotowy, czy kupić nowe dystanse? W sumie ta po prawej ma więcej mięsa do zakrecania, dzięki obniżonemu grzybkowi :scratch:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2362
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Dystanse

Postautor: dreg35 » 24 maja 2011, 19:57

jeśli zrobisz tą stoczoną o 3mm. nakrętką od momentu załapania min. 4 pełne obroty to śmiało montuj... będzie trzymać...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
domiiik
Porucznik
Porucznik
Posty: 103
Rejestracja: 21 kwie 2010, 21:29
Gender: None specified - None specified

Re: Dystanse

Postautor: domiiik » 24 maja 2011, 20:09

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Będzie żyło :)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1068
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: Dystanse

Postautor: magnum » 24 maja 2011, 21:48

Ewidentnie widać na zdjęciu , że ta rzezana nakrętka jest na stożek ,a obok soczewka


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Układ jezdny”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości