Skrzynia UN-1 w busiku

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
multimati
Kapitan
Kapitan
Posty: 192
Rejestracja: 27 mar 2010, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: multimati » 06 sty 2013, 10:11

Zorro wsadzaj od razu 0.216 jest moc na turbinie z 1,6 jx ale z intercolerem patent by Wojtek nierdzewny ,na razie zmieniłem tylko wtryski na właśnie takie 0,216 dołożyłem icka i śmigało jak popierdo.....e do czasu wypadku...
Program jeszcze został do zrobienia i wtedy będzie już max , tylko się zastanawiam czy na pewno przy tym setupie potrzebny mi program, moc mam teraz wystarczającą v-max zwiększyła mi się ze 110 do 140 mierzonej gps aan + 0,78 i 215/75/15
0,216 nowe końcówki z przekładkami orginał bosch razem z regulacją wyszło mi około 850 zł po znajomości


SYNCRO 1,9TDI+0.216+IC 2 BLOKADY+DEC AAN + 0,78 TYCHY GG 1386866 TEL 889 072 706

http://picasaweb.google.com/multimati/

https://picasaweb.google.com/105661992922078764420

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: dreg35 » 06 sty 2013, 11:13

zorro pisze:chłopaki na forum golfa jezdza tak od dobrych pary lat,z tego co wyczytalem to zmiana samych wtrysków juz dodaje pare Nm,ale zaloze kiedys to zobacze,niema co gdybac


do 1Z dokładają wtryski od AFN to rozumiem ok będzie działać...
ale do 1Z komp z AFN... mam pewne wątpliwości... :grin: :cooll:
kto wie dlaczego i powie...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
multimati
Kapitan
Kapitan
Posty: 192
Rejestracja: 27 mar 2010, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: multimati » 06 sty 2013, 11:35

wiem ale jeszcze nie powiem... A wiem od Ciebie Darku :)
choć nie wiem czy afn zawsze wychodził ze zmienną geometrią,czy były również wersje bez kierownic?


SYNCRO 1,9TDI+0.216+IC 2 BLOKADY+DEC AAN + 0,78 TYCHY GG 1386866 TEL 889 072 706

http://picasaweb.google.com/multimati/

https://picasaweb.google.com/105661992922078764420

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 06 sty 2013, 12:03

multimati pisze:wiem ale jeszcze nie powiem... A wiem od Ciebie Darku :)
choć nie wiem czy afn zawsze wychodził ze zmienną geometriom,czy były również wersje bez kierownic?

wiesz komp z afn dlatego bo jest 16 bitowy i mozna na nim zrobic mape bo na 8 bitowce niebardzo. Opieram sie na doswiadczeniach ludzi ktorzy to robia od lat tzn zmian softu.czyli ogoklnie mowiac zmieniona mapa w kompie z afn na silniczek 1z.i pod turbo bez zmiennej geometrii.


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
multimati
Kapitan
Kapitan
Posty: 192
Rejestracja: 27 mar 2010, 22:26
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Pisces

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: multimati » 06 sty 2013, 12:06

W nowszych 1Z sterowniki też są 16 bitowe dokładnie w plastikowej obudowie metal 8 bit


SYNCRO 1,9TDI+0.216+IC 2 BLOKADY+DEC AAN + 0,78 TYCHY GG 1386866 TEL 889 072 706

http://picasaweb.google.com/multimati/

https://picasaweb.google.com/105661992922078764420

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: szlonik » 06 sty 2013, 12:21

Mati....o żesz Ty.... cyt. " kaj Ty się tego naumiał ... "


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: szlonik » 06 sty 2013, 12:39

multimati pisze:Zorro wsadzaj od razu 0.216 jest moc na turbinie z 1,6 jx ale z intercolerem patent by Wojtek nierdzewny ,na razie zmieniłem tylko wtryski na właśnie takie 0,216 dołożyłem icka i śmigało jak popierdo.....e do czasu wypadku...
Program jeszcze został do zrobienia i wtedy będzie już max , tylko się zastanawiam czy na pewno przy tym setupie potrzebny mi program, moc mam teraz wystarczającą v-max zwiększyła mi się ze 110 do 140 mierzonej gps aan + 0,78 i 215/75/15
0,216 nowe końcówki z przekładkami orginał bosch razem z regulacją wyszło mi około 850 zł po znajomości


IC na moich rurkach ma już Zorro - ale nie wiem czy złożył...powinien zrobić LOGI...after/before...Dwa ostatnie IC u mnie na szrocie muszę pojechać zabrać...jeden będzie dla Darka drugi dla Michała...ale jest kłopot z wentylatorami - stoją dęba - mam nadzieję, że uda się je uruchomić....a tak na marginesie Mati...tyś jest " kablotechniczny" weź ogarnij sprawę wentylatora bezszczotkowego- wtedy mógłby ganiać cały czas, bo tak to jego chwile są policzone...


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 06 sty 2013, 13:05

multimati pisze:W nowszych 1Z sterowniki też są 16 bitowe dokładnie w plastikowej obudowie metal 8 bit

ja akurat mialem 8 bitowke


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 06 sty 2013, 13:09

multimati pisze:Zorro wsadzaj od razu 0.216 jest moc na turbinie z 1,6 jx ale z intercolerem patent by Wojtek nierdzewny ,na razie zmieniłem tylko wtryski na właśnie takie 0,216 dołożyłem icka i śmigało jak popierdo.....e do czasu wypadku...
Program jeszcze został do zrobienia i wtedy będzie już max , tylko się zastanawiam czy na pewno przy tym setupie potrzebny mi program, moc mam teraz wystarczającą v-max zwiększyła mi się ze 110 do 140 mierzonej gps aan + 0,78 i 215/75/15
0,216 nowe końcówki z przekładkami orginał bosch razem z regulacją wyszło mi około 850 zł po znajomości

nie no 0,216 to juz jak celujesz w moc 170km ,bez przesady!!!! :grin:
chociaz mam kolesia ktory wlasnie na silniku AFN i wtryskach 0,216 i pompie 11 osiagnoł ponad 170 kucykow.i smiga tym juz kupe czasu,ale to nie dla naszych busików,narazie skrzynia UN .


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
49_kazik
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 518
Rejestracja: 30 mar 2010, 11:24
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: 49_kazik » 06 sty 2013, 19:31

michal.uaz pisze:Hura!!!! Busik nareszcie w domu. Po krwawych bojach pierwsze 140km ma juz za sobą. Wrażenia z jazdy jak janbardziej pozytywne, 1 jedynka jest tak dluga że spokojnie można by dwa busy nią obdarować. Pozatym na 5 2600obr - 100km/h, 2800 -110km/h, 3000-120km/h. Mam wrazenie, ze 4bieg w niej to jak 5 w skrzyni 3H :) Innymi słowy warto było walczyć. Dzięki, Dregu za pomoc osobistą i duchową, Wojtuś szykuj czerwonego do przeszczepu idziemy za ciosem :)


No to zostało jeszce przetestować jak po górach się to sprawuje :) Norwegia?


1,9 td, niebieski 1,7d czerwony

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
michal.uaz
Kapitan
Kapitan
Posty: 168
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: michal.uaz » 06 sty 2013, 19:53

49_kazik pisze:
michal.uaz pisze:Hura!!!! Busik nareszcie w domu. Po krwawych bojach pierwsze 140km ma juz za sobą. Wrażenia z jazdy jak janbardziej pozytywne, 1 jedynka jest tak dluga że spokojnie można by dwa busy nią obdarować. Pozatym na 5 2600obr - 100km/h, 2800 -110km/h, 3000-120km/h. Mam wrazenie, ze 4bieg w niej to jak 5 w skrzyni 3H :) Innymi słowy warto było walczyć. Dzięki, Dregu za pomoc osobistą i duchową, Wojtuś szykuj czerwonego do przeszczepu idziemy za ciosem :)


No to zostało jeszcze przetestować jak po górach się to sprawuje :) Norwegia?

Kaziu kusisz oj kusisz, ale mała jest za malutka na taką akcję.


Nie jestem mechanikiem, jestem pasjonatem....
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
michal.uaz
Kapitan
Kapitan
Posty: 168
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: michal.uaz » 06 sty 2013, 20:07

dreg35 pisze:
zorro pisze:chłopaki na forum golfa jezdza tak od dobrych pary lat,z tego co wyczytalem to zmiana samych wtrysków juz dodaje pare Nm,ale zaloze kiedys to zobacze,niema co gdybac


do 1Z dokładają wtryski od AFN to rozumiem ok będzie działać...
ale do 1Z komp z AFN... mam pewne wątpliwości... :grin: :cooll:
kto wie dlaczego i powie...


Zostałem wezwany do tablicy :)
Ja zrobiłem u siebie downgrade z AFNa na 1Z. To o czym Darek mówi to sterownie turbiną. W afnie jest podciśnieniowe z akumulatorem podciśnienia i innym zaworem N75 do sterowania. A co za tym idzie jest zupełnie inny "program" w kompie do wysterowania tego. Poza tym są też drobne różnice w wiązce.

Owszem da się jechać na turbinie od 1z i kompie od AFN ale bez grzebania w komputerze ( o ile to możliwe - tu doświadczenia nie mam) to turbo będzie nie doładowywać lub przeładowywać, tak było u mnie bo trochę pośmigałem na takim setupie.

Jak dla mnie jak ktoś chce robić moda na 130, 140 KM na 1z/AHU to niech poszuka kompa w metalowej obudowie od AHU (16bit - bo w nich czujnik ciśnienia doładowania ma większy zakres pomiaru niż w 8bit czyli można bardziej dmuchnąć).

Natomiast nie wiem ile można uzyskać na 8 bitowym kompie... :confused:


Nie jestem mechanikiem, jestem pasjonatem....
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: szlonik » 06 sty 2013, 21:03

Jak to Multimati mawia " kaj ty sie chłopoku tego syckiego naumiał " ???

Ja wiem...Ty wiesz...łoni nie wiedzą :PPPPPPP


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
michal.uaz
Kapitan
Kapitan
Posty: 168
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: michal.uaz » 06 sty 2013, 21:26

szlonik pisze:Jak to Multimati mawia " kaj ty sie chłopoku tego syckiego naumiał " ???

Ja wiem...Ty wiesz...łoni nie wiedzą :PPPPPPP

Tjaaaa czasem za naukę trzeba słono zapłacić oj słono.......


Nie jestem mechanikiem, jestem pasjonatem....
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: szlonik » 06 sty 2013, 21:53

Tylko w telewizorni pierd***, że studia nic nie kosztują...Misiek...dlatego wiedzieć trzeba z kim po naukę iść, żeby tańszą Ci była :coffee: :grin:


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: dreg35 » 07 sty 2013, 20:36

Norge i mnie się marzy...
Michał jechać się da ale mocy nie znajdziesz...
na 8-bitowym 130 wyciągniesz ... ale trudniej zrobić i mniej efektu...
na 16 bez ingerencji mechanicznej 130-140 jeśli motornia żyje ...
powyżej 140 konieczna ingerencja w wtryski i turbo...
robiłem takiego na 170 z turbo od BRD i wtryski 230... ale w/g mnie 130 to świat i ludzie... każdy jednak może w/g siebie...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: dreg35 » 12 sty 2013, 13:37

Michał z Wojtkiem coś dla was szczególnie choć i inni zainteresowani UN1 mogą sobie obejrzeć...

http://www.youtube.com/watch?v=0nowSU0v7WU


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
michal.uaz
Kapitan
Kapitan
Posty: 168
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:52
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: michal.uaz » 12 sty 2013, 13:41

[quote="dreg35"]Michał z Wojtkiem coś dla was szczególnie choć i inni zainteresowani UN1 mogą sobie obejrzeć...

Darek co to za padło.....

:heristical:

Dobra żartuje u mnie jest tak samo. Po prostu TTTM. ( Ten Typ Tak Ma)


Nie jestem mechanikiem, jestem pasjonatem....
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: dreg35 » 12 sty 2013, 13:43

to luz na wyjściu z skrzyni UN1-04 na pozostałości ori przegubu... brak półosi i kamieni ale pochwa jest oryginalna...
szukałeś przyczyny wycieku oleju z UN mimo wymiany uszczelniacza...

śmieszne ale... fakt ten typ tak ma... :help:


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 12 sty 2013, 14:01

Darku czyżby?


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: szlonik » 12 sty 2013, 15:13

dreg35 pisze:Michał z Wojtkiem coś dla was szczególnie choć i inni zainteresowani UN1 mogą sobie obejrzeć...

http://www.youtube.com/watch?v=0nowSU0v7WU



Pozostaje jedynie zrobić wannę pod skrzynię i się nie stresować :grin:


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 12 sty 2013, 15:16

szlonik pisze:
multimati pisze:Zorro wsadzaj od razu 0.216 jest moc na turbinie z 1,6 jx ale z intercolerem patent by Wojtek nierdzewny ,na razie zmieniłem tylko wtryski na właśnie takie 0,216 dołożyłem icka i śmigało jak popierdo.....e do czasu wypadku...
Program jeszcze został do zrobienia i wtedy będzie już max , tylko się zastanawiam czy na pewno przy tym setupie potrzebny mi program, moc mam teraz wystarczającą v-max zwiększyła mi się ze 110 do 140 mierzonej gps aan + 0,78 i 215/75/15
0,216 nowe końcówki z przekładkami orginał bosch razem z regulacją wyszło mi około 850 zł po znajomości


IC na moich rurkach ma już Zorro - ale nie wiem czy złożył...powinien zrobić LOGI...after/before...Dwa ostatnie IC u mnie na szrocie muszę pojechać zabrać...jeden będzie dla Darka drugi dla Michała...ale jest kłopot z wentylatorami - stoją dęba - mam nadzieję, że uda się je uruchomić....a tak na marginesie Mati...tyś jest " kablotechniczny" weź ogarnij sprawę wentylatora bezszczotkowego- wtedy mógłby ganiać cały czas, bo tak to jego chwile są policzone...

wojtek zapodaj na priv co chcesz wiedziec z tymi bezszczotkowymi wentylatorami zapytam u mnie w robocie mam fachowca od tych spraw no i mam chyba w robocie tez wentylatory hihihi,bo mam zamontowane 4 przy chłodnicy klimy i to takie fajne odpowiednich wymiarów.


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 12 sty 2013, 15:17

szlonik pisze:
dreg35 pisze:Michał z Wojtkiem coś dla was szczególnie choć i inni zainteresowani UN1 mogą sobie obejrzeć...

http://www.youtube.com/watch?v=0nowSU0v7WU

masz poczucie humoru hehheh

Pozostaje jedynie zrobić wannę pod skrzynię i się nie stresować :grin:


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
szlonik
Kapitan
Kapitan
Posty: 183
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:23
Gender: None specified - None specified

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: szlonik » 12 sty 2013, 15:54

Poczucie humoru to jest jedna z tych rzeczy których nikt nam nie odbierze... :coffee:

Sylwek z wentylatorem, co tu pisać...wymiary znasz...ma być na 12V i mieć możliwość pracy non-stop....czyli powienien być bezszczotkowy...


Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
zorro
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 713
Rejestracja: 27 mar 2010, 16:53
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Scorpio

Re: Skrzynia UN-1 w busiku

Postautor: zorro » 12 sty 2013, 16:07

wlasnie mam jeden problem nasze wentylatory sa na 24v na 12 beda dzialac ale poprostu beda sie krecic wolniej.


Obrazek
Jezdze:T3-MULTIVAN-HANOVER EDITION 1990 (1,9 TDI 1Z "160KM" + ASS)
tel:sony-ericson
Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Układ przeniesienia napędu”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość