Silnik umieszczony centralnie

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
emiliusz11
Kapral
Kapral
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2013, 12:12
Gender: None specified - None specified

Silnik umieszczony centralnie

Postautor: emiliusz11 » 30 gru 2013, 14:38

Witam wszystki zainteresowanych tym postem.
Widziałem niedawno film na YouTube i migneła mi przed oczami doka z umieszczonym centralnie silnikiem. Czy może ktoś z was interesował się tym tematem??
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jacu-moto
Sierżant
Sierżant
Posty: 18
Rejestracja: 28 gru 2013, 21:46
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: jacu-moto » 30 gru 2013, 18:05

też to widziałem i w pierwszym zamyśle nawet się zdecydowałem ale ostatecznie koncept padł. Jednym z powodów było by zniszczenie grodzi między schowkiem a komorą :no2:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
emiliusz11
Kapral
Kapral
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2013, 12:12
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: emiliusz11 » 30 gru 2013, 18:19

Koncept jest taki -
silnik i skrzynia od audi v6 (2.6 - 2.8 w zależności od finansów)
Umieszczenie silnika przed tylnią osią (centralnie ) odchodzą wszystkie adaptacje flanszami itp. (poprzednio zrobiłem swap silnika 1.9dg na 1.8 rzędówka świetnie śmigało aż padło sprzęgło a samochód wyjechał)
Ścianka pomiędzy komorą a schowkiem - wiadomo - musi polec, planuję dodatkowe wzmocnienie ukośne od tyłu do kabiny oraz wzmosnienie belką poprzeczną w "starej komorze" silnika.
Kolejny etap to zmiana hamulców z tyłu na tarczowe
To tyle z mechaniki.
I od razu aby rozwiać wyścigowe zapędy - smochód w tej konfiguracji ma jeździć 100-130 i dobrze się zbierać aby nie odstawać w mieście a na trasie żeby nie blokować tirów ( 1.6d i krótka skrzynia biegów pozwala na ściganie co powolniejszych tirów ale nie pozwala na wyprzedzenie autobusu PKS :d)

Wybrałem do tego dokę ze względu na ilość miejsca do "kombinacji"



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1072
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: magnum » 30 gru 2013, 20:22

No i na tym etapie trzeba DOBRZE przemysleć wszystkie ZA i PRZECIW
Silnik centralnie,to do pocięcia prawie cała paka :dorobienie mocowania silnika
i skrzyni ,do wzmocnienia poprzecznica mocowania wachaczy i pewnie jeszcze wiele
innych kwiatków,bo to dosyć gruby projekt.
Moim zdaniem ten 2.8 i szybka busowa skrzynia bedzie dobrze ganiać :scratch:
Wystarczy aby wyprzedzić PKS a i niejednego plaskacza zawstydzisz :lollol: :grin:

Ale bez względu który projekt wybierzesz, to bedziemy dopingować :good:


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jacu-moto
Sierżant
Sierżant
Posty: 18
Rejestracja: 28 gru 2013, 21:46
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: jacu-moto » 30 gru 2013, 21:53

emiliusz11 pisze:Koncept jest taki -
silnik i skrzynia od audi v6 (2.6 - 2.8 w zależności od finansów)
Umieszczenie silnika przed tylnią osią (centralnie ) odchodzą wszystkie adaptacje flanszami itp. (poprzednio zrobiłem swap silnika 1.9dg na 1.8 rzędówka świetnie śmigało aż padło sprzęgło a samochód wyjechał)
Ścianka pomiędzy komorą a schowkiem - wiadomo - musi polec, planuję dodatkowe wzmocnienie ukośne od tyłu do kabiny oraz wzmosnienie belką poprzeczną w "starej komorze" silnika.
Kolejny etap to zmiana hamulców z tyłu na tarczowe
To tyle z mechaniki.
I od razu aby rozwiać wyścigowe zapędy - smochód w tej konfiguracji ma jeździć 100-130 i dobrze się zbierać aby nie odstawać w mieście a na trasie żeby nie blokować tirów ( 1.6d i krótka skrzynia biegów pozwala na ściganie co powolniejszych tirów ale nie pozwala na wyprzedzenie autobusu PKS :d)

Wybrałem do tego dokę ze względu na ilość miejsca do "kombinacji"
Dokładnie z tego samego względu wybrałem doke ale jak pisałem wcześniej troche mi przeszło a ponadto dokupiłem blache w fajnym stanie i naprawdę grzechem było by ją kroić. Ja kupiłem całego passata i chciałem tak jak ty z audi. Ale wracając do ciebie a dokładnie do hamulców -widziałem gdzieś zdjęcie doki z amerykańskim silnikiem(kilka litrów) centralnie i miała z tyłu bębny. Myśle że to przód trzeba wzmocnić zwłaszcza że silnik wędruje w tym kierunku.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
t90
Administrator
Administrator
Posty: 1516
Rejestracja: 22 mar 2010, 2:36
Gender: Male - Male
Zodiac: Leo

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: t90 » 30 gru 2013, 22:03

Wzmocnić bude po operacji, wzmocnić hamownię, poprawić zawieszenie ... z T3 F1 nie zrobisz, a "balans" bolidu też pójdzie w niepamięć po takiej ingerencji.



T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL

Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: dreg35 » 02 sty 2014, 6:02

silnik V6 wejdzie w miejscu standardowym ale życzę wytrwałości w realizacji projektu...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
janmechanik2
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 03 maja 2013, 12:44
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: janmechanik2 » 05 sty 2014, 13:26

Tutaj jest więcej pokazane tyle tylko że jest to t2 ale schemat podobny.
http://www.vwkd.co.uk/bb/viewtopic.php?t=3681



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
emiliusz11
Kapral
Kapral
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2013, 12:12
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: emiliusz11 » 06 sty 2014, 8:39

Ok.
Widzę ogrom pracy włożony w wyspawanie wzmocnień do tego T2.
Świetna fotorelacja. Mam nadzieję że uda mi się zgromadzić wszystkie potrzebne komponenty do lata. A wtedy szlifierka w ręke i zobaczymy co z tego wyjdzie.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
jacu-moto
Sierżant
Sierżant
Posty: 18
Rejestracja: 28 gru 2013, 21:46
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: jacu-moto » 24 mar 2014, 17:14

Ale to nie jest silnik umieszczony centralnie w tym t2 .Chyba że chodziło skrzynie to może i tak :grin:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Szerszen
Porucznik
Porucznik
Posty: 110
Rejestracja: 10 sty 2013, 11:48
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: Szerszen » 29 mar 2014, 10:19




Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
emiliusz11
Kapral
Kapral
Posty: 6
Rejestracja: 29 gru 2013, 12:12
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: emiliusz11 » 18 mar 2015, 18:08

Witam ponownie
kto szuka ten znajdzie
prosze kilka linków z Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=BL6jJlY887M
https://www.youtube.com/watch?v=V-H14inWrBc



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
grabiec
Sierżant
Sierżant
Posty: 18
Rejestracja: 07 sie 2015, 14:32
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: grabiec » 04 paź 2016, 19:16

a jak myslisz rozwiazac biegi skoro v6 z audi to i skrzynia z audi pret czy linki bo z wsadzeniem nie ma raczej problemow schody zaczynaja sie z biegami i lewarkiem ??????? no chyba ze automat to inna bajka ???



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
arti1234
Sierżant
Sierżant
Posty: 23
Rejestracja: 02 paź 2016, 6:51
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: arti1234 » 08 paź 2016, 22:00

biegi spoko da się ogarnąc przedłuzyc linki czyli zrobić na zamówienie [w moich stronach tanio] mechanizm zmiany biegów albo od dawcy albo np passat b3 i przedłuzamy drążek ,albo przenosimy wyżej cos jak w vito zalezy ile miejsca możemy zabrać na ładną obudowę.
myślę ze do sprawnego wyprzedzania spoko starcza skrzynia diesel i 2.0 16 .teraz mam 1,9 110km ze świateł ładnie wstaje tylko prędkośc 130 a na benzyniaku spoko 180 lub wiecej.
dla potwierdze nagram filmik przd zmiana silnika .nie jedna osobówka mósi się starać żeby nie przeszkadzać



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
filip em
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2014, 20:39
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: filip em » 09 paź 2016, 21:49

A jakie to strony i co znaczy tanio? Kiedyś się tym interesowałem i znalazłem tylko bodajże dwie firmy (motolinka z Częstochowy i autolinka z Janek)które by się tego podjęły i koszt był ok 400 zł za linkę, a potrzeba dwóch.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
arti1234
Sierżant
Sierżant
Posty: 23
Rejestracja: 02 paź 2016, 6:51
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: arti1234 » 10 paź 2016, 6:20

węgrów sokołów podlaski te strony u nas gość za większość linek do 25 zł za metr. podam przykład linka do toyoty tylko ze hamula ręcznego długość ponad 2 metr 40 zł pan chciał. robił 2 czyli 80 a ciężko sie stare rozkładały bo okucia i końcówki bierze stare. to zostawiłem mu 100 bo sie napracowal. powiem jeszcze ze klijent od toyoty mega zadowolony bo jedna nowa akurat do tego rocznika tej nieszczęsnej toyoty 157



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
filip em
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2014, 20:39
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: filip em » 10 paź 2016, 17:40

tak, tylko że linka do zmiany biegów jest typu pchająco ciągnącego więc ma inny pancerz i inne zakucia z takimi pośrednimi przegubami na końcu pancerza i chyba właśnie o to się rozchodzi, że nie każdy zakład tym dysponuje. dorobienie linek jednokierunkowych, ręcznego, gazu, sprzęgła itp rzeczywiście dużo nie kosztuje.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: dreg35 » 11 paź 2016, 5:00

precyzja linek do biegów jest znacznie większa niż hamulcowych więc radziłbym nie oszczędzać za bardzo...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
arti1234
Sierżant
Sierżant
Posty: 23
Rejestracja: 02 paź 2016, 6:51
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: arti1234 » 11 paź 2016, 6:11

to nie chodzi o oszczędzanie .robi dokładnie a po prostu tyle bierze.
nie zawsze drogo to dobrze a tanio to żle.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
arti1234
Sierżant
Sierżant
Posty: 23
Rejestracja: 02 paź 2016, 6:51
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: arti1234 » 11 paź 2016, 6:14

robiłem u niego linkę do biegów do vw golf2 z włóżonym 2,8 vr6. auto jezdzi 5lat i dostaje w dup... i jest git



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
arti1234
Sierżant
Sierżant
Posty: 23
Rejestracja: 02 paź 2016, 6:51
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: arti1234 » 11 paź 2016, 6:21

do niego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
filip em
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2014, 20:39
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: filip em » 11 paź 2016, 19:32

a można namiary na ten zakład? może ktoś skorzysta



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: dreg35 » 12 paź 2016, 5:16

ja nie mówię że chłopak robi źle lub z słabych materiałów... chciałem tylko zwrócić uwagę że linka w busie będzie miała trochę większą długość co sprawia różnicę...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
arti1234
Sierżant
Sierżant
Posty: 23
Rejestracja: 02 paź 2016, 6:51
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: arti1234 » 12 paź 2016, 6:42

długość robi swoje bardzo dużo to dobry towar.
przy okazji mze wiecie gdzie mogę kupic kawałki blach bocznych żeby ori burty wyrzucić i uzyskać taki efekt jak na zdjęciu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
grabiec
Sierżant
Sierżant
Posty: 18
Rejestracja: 07 sie 2015, 14:32
Gender: None specified - None specified

Re: Silnik umieszczony centralnie

Postautor: grabiec » 03 lis 2016, 21:00

no witam was i zaczolem zabawę kilka foto :

https://goo.gl/photos/TJ2QZSgPZMW8KCJ16
wszystko dopiero w fazie mierzenia myślenia itp ale może za nie długo :D
co do t2 to już sprzedana :D



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość