vw t3 swap silnika

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
xavi105
Kadet
Kadet
Posty: 1
Rejestracja: 04 paź 2014, 5:40
Gender: None specified - None specified

vw t3 swap silnika

Postautor: xavi105 » 04 paź 2014, 15:05

Witam,
Jeden kolega podejmował ten temat ale nie mogę się z nim skontaktować ;p
A mianowicie chodzi o!
VW T3 zdjecia dodam pozniej ;p
chciałbym włożyć do niego silnik 2.8 v6 z audi 170km
i teraz problemem jest tylko skrzynia jak ją odwrócić lub jakaś inna która podejdzie i dobrze przeniesie napęd :P

z góry dziękuje pozdrawiam ;p



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: vw t3 swap silnika

Postautor: dreg35 » 05 paź 2014, 15:48

wystarczy flansza tak już kilka osób jeździ z obróconymi skrzyniami od paska albo flansza i UN z obróconym mostem
ktoś już tu na forum poruszał ten temat chyba...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
xavi
Kadet
Kadet
Posty: 1
Rejestracja: 02 paź 2014, 17:21
Gender: None specified - None specified

Re: vw t3 swap silnika

Postautor: xavi » 05 paź 2014, 16:54

dobrze dzięki wielkie za odpowiedź

ale chciałbym sie dowiedziec konkretnie co muszę zrobić tak krok po kroku
jak to zrobić aby ten napęd przenieść

z góry dziękuje ;p



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1802
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: vw t3 swap silnika

Postautor: wezuwiusz3 » 05 paź 2014, 18:18

że się podepnę pod temat....
Jak się ma własnie sprawa z tymi skrzyniami, w stosunku siły do prędkosci.
Co można zyskać na takiej przekładce.
Pytam teorytycznie,bo nie mam na razie zamiaru zmieniać swojej .Po remoncie ,miodzio. :clap:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: vw t3 swap silnika

Postautor: dreg35 » 07 paź 2014, 17:49

krok po kroku powiadasz... trzeba kupić płytę o wymiarach wystarczających na obrys zewnętrzny silnika na płaszczyźnie dolegania do skrzyni biegów i skrzyni do silnika wychodząc od środka który ustala wałek sprzęgłowy grubości 16-20mm. ...
wywiercić kilka dziur a kilka nagwintować...
dopasować sprzęgło i długość wałka sprzęgłowego...
dorobić mocowania silnika i skrzyni...
a potem to już tylko kilka drobiazgów ...
woda...
powietrze...
elektryka...
wydech...
sterowanie biegami i sprzęgłem...
półosie i przeguby...
i już jeździsz...
nie zapomnij o odpowietrzniku... :grin:

Wezuwiusz jak masz moc w silniku to wkładasz szybszą skrzynię i mocy nadal wystarcza a Ty cieszysz się szybszą jazdą lub niższymi obrotami przy tej samej prędkości...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1802
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: vw t3 swap silnika

Postautor: wezuwiusz3 » 07 paź 2014, 18:10

Akurat na szybkosci mi nie zależy.Lubie się wlec jak smród ..... Ale mógł by być ciut mocniejszy na górzystym terenie.Wokoło mojego bagna ,wszystko hula należycie,ale w Bieszczadach dostaje zadyszki.Fakt faktem,nie mam słonia od tłumika szmerów.Nawet zmiana filtra na nowy nic mi nie dała.Czyżby ten wlot czynił jakies cuda ?? :scratch: Spalanie mam w granicach 7,5 litra.Skrzynia ABH.Silnik nie kopci .Przynajmniej nie na tyle żeby go złomować.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1072
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: vw t3 swap silnika

Postautor: magnum » 07 paź 2014, 20:07

Do Vki zapodawał bym UNke,jak ma TO ma zapier...ć :good:
A kryze robi się TAK :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość