Nic nie kręci 1.6 td

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
kuba_lowicz95
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2017, 13:41
Gender: Male - Male

Nic nie kręci 1.6 td

Postautor: kuba_lowicz95 » 08 lis 2017, 14:03

Witam, jestem tu nowy i od niedawna posiadam VW t 1.6 td 85 koni, ale ostatnio bez wcześniejszej zapowiedzi nie chciał odpalić i tak pozostaje do dziś. Jeszcze tego samego dnia dosłownie 2h wcześniej nic się nie zapowiadało, odpalal z pierwszego, a teraz nawet z popychu nic nie pomogło. W ostatnim czasie był reperowany silnik, zregerowany rozrusznik i wymieniona kostka od stacyjki, a akumulator świeci się że naładowany. Czy ktoś miał podobny problem, jak go rozwiązać? Z góry dziękuję za pomoc



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2147
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nic nie kręci 1.6 td

Postautor: dreg35 » 08 lis 2017, 18:03

Witaj
na początek sprawdź czy nie spadł przewód z elektrozaworu na pompie wtryskowej i czy jest na nim napięcie po na włączonym zapłonie...
tył pompy wtryskowej nad przewodami wysokiego ciśnienia oczko albo wsuwka damska...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kuba_lowicz95
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2017, 13:41
Gender: Male - Male

Re: Nic nie kręci 1.6 td

Postautor: kuba_lowicz95 » 08 lis 2017, 18:56

Po bliższych ogledzinach zauważyłem płyn chłodniczy na korpusie silnika ale niezidentyfikowalem wycieku, w zbiorniku plynu raczej nie ubyło dodatkowo jak przekręcić kluczyk słychać pod maską że coś zaskakuje w skrzyneczce. Niestety coś takiego już przechodziłem kiedyś jak nam się zagrzal wywalilo rurę od układu chłodzenia i objawy były podobne :( więc zapowiada się kiepsko



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2147
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nic nie kręci 1.6 td

Postautor: dreg35 » 09 lis 2017, 5:28

płyn chłodniczy może być spod króćca ale jeśli w zbiorniczku nie brakowało to nie ma się czym jeszcze przejmować tylko obserwować...
więc rozrusznik nie chce ci kręcić silnikiem to sprawdź wsuwkę na rozruszniku a że z popychu nie pali to tłumaczę sprawdź prąd na elektrozaworze a potem przejdziemy do paliwa itd ...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
kuba_lowicz95
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2017, 13:41
Gender: Male - Male

Re: Nic nie kręci 1.6 td

Postautor: kuba_lowicz95 » 12 lis 2017, 21:41

Wszystko się już wyjaśniło, dzisiaj go odpaliłem po wcześniejszym podłączeniu kabla który odłączył się od rozróżnia i to wszystko. Jeszcze tylko muszę bliżej zidentyfikować wyciek płynu do chłodzenia, ale to już prostrze. Dziękuję za trafna pomoc



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2147
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Nic nie kręci 1.6 td

Postautor: dreg35 » 13 lis 2017, 6:11

drobiazg... staraj się pisać bardziej zrozumiale bo trudno sobie wyobrazić do czego podłączyłeś ten kabel...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Silnik, sprzęgło”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość