Problem z silnikiem 1Y

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
T3Greg
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2017, 10:51
Gender: Male - Male

Problem z silnikiem 1Y

Postautor: T3Greg » 07 maja 2019, 12:06

Witam.
Dwa słowa wstępu. Mam transportera z 91r. Skrzynia 5 biegowa 3H.
Trzy godnie temu skończyłem przekładać silnik z 1.6 na 1.9 1Y. Dziękuję osobom, którym zawracałem głowę w trakcie prac 

Wszystko działa, samochód dostał nowe życie. Zrobione 2 tys. km, w tym spora część po górach. Daje radę ale….

Tydzień temu po raz pierwszy pojawił się problem z odpaleniem. Sporo kręcenia, jak już zapali, przebiera i trzęsie się a na koniec gaśnie.
Na „ssaniu” jest lepiej, raczej jest to łatanie problemu a nie jego rozwiązanie ale pozwala wrócić do domu.
Tak czy inaczej po wciśnięciu sprzęgła, kiedy spadną obroty czuć wyraźne szarpanie i silnik gaśnie.
Odczuwalny jest wyraźnie spadek mocy zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów i silnik ciężko na nie wchodzi. Problem poprzednio pojawił się i trwał kilka godzin, ze dwa może trzy odpalenia a następnie samochód zaczął się zachowywać normalnie, na jakiś 1 tys. km.
Wczoraj sytuacja się powtórzyła.
Dodam, że nic nie cieknie, nie grzeje się. Wymienione przy przekładce świece, filtry, przewody paliwowe, sprzęgło itd.
Ma ktoś pomysł, co może być przyczyną takiego zachowania silnika?
Dzięki za wszystkie sugestie.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2573
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: dreg35 » 07 maja 2019, 16:38

sprawdziłbym rozrząd i koło rozrządu na wale korbowym ...wcześniej można zajrzeć do układu paliwa czy nie ma nieszczelności i powietrza w przewodzie zasilającym albo nie przytkał się gdzieś...rozrząd jednak koniecznie...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Arka1
Porucznik
Porucznik
Posty: 125
Rejestracja: 12 lis 2012, 19:44
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: Arka1 » 07 maja 2019, 17:09

Najlepiej odkręć koło rozrządu na wale korbowym, sprawdź jak wygląda czoło wału.
Przykręć śrubę wału 90Nm + 90 stopni.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
T3Greg
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2017, 10:51
Gender: Male - Male

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: T3Greg » 08 maja 2019, 6:33

Dziękuję za info.
Sprawdzę wszystko dookoła rozrządu i przewody paliwowe.
Dam znać jak poszło.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
T3Greg
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2017, 10:51
Gender: Male - Male

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: T3Greg » 15 maja 2019, 8:24

Witam. Problem rozwiązany, przynajmniej na razie.
Pozaznaczałem sobie rozrząd by wiedzieć jak był ustawiony przed zmianą a później ustawiłem go tak jak powinno to być zrobione.
I tu zaskoczenie – pompa paliwa miała koło przestawione o 2 zęby. Nie wiem czy to mogło być przyczyną, biorąc pod uwagę to, że po pierwszym problemie z pracą silnika, wszystko wróciło do normy na kolejne 800 km… To mnie zastanawia.
Tak czy inaczej po ustawieniu rozrządu pali na strzał i idzie jak dzik :)
Jeżeli coś się zmieni dam znać :)
Dzięki za pomoc.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Arka1
Porucznik
Porucznik
Posty: 125
Rejestracja: 12 lis 2012, 19:44
Gender: None specified - None specified

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: Arka1 » 15 maja 2019, 18:06

To znaczy że jeśli nie sprawdziłeś ustawiania wałka rozrządu na blokadę i nie sprawdziłeś koła zębatego wału to spodziewaj się remontu silnika.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2573
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: dreg35 » 16 maja 2019, 4:44

zastanawia mnie po co pytać skoro robi się i tak po swojemu...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
T3Greg
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2017, 10:51
Gender: Male - Male

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: T3Greg » 17 maja 2019, 12:33

Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem. Zaznaczałem przed demontażem położenie kół żeby mieć odniesienie do tego jak były ustawione zanim rozebrałem rozrząd.
Całość została poskładana tak jak powinna z blokowaniem koła pompy, blokadą wałka i ustawieniem znaku na kole zamachowym. Po poskładaniu okazało się, że znak na kole pompy jest przesunięty. Koło zębate sprawdzone.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Krzysztof1975
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 2
Rejestracja: 15 cze 2019, 5:40
Gender: None specified - None specified

cisnienie w 1.7 d

Postautor: Krzysztof1975 » 15 cze 2019, 5:48

witam.w moim busie z silnikiem 1.7 d w okresie zimowym nie było problemów z ciśnieniem w silniku.w okresie letnim na wolnym biegu i niskich obrotach zapala mi się kontrolka ciśnienia.panewki wymienione,czujniki ciśnienia wymienione,pompa oleju wymieniona.objaw tylko jak rozgrzeje się silnik.co dalej może się dziac i co zrobić?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Krzysztof1975
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 2
Rejestracja: 15 cze 2019, 5:40
Gender: None specified - None specified

Re: cisnienie w 1.7 d

Postautor: Krzysztof1975 » 15 cze 2019, 5:56

mala informacja.jest to bus t3 z 1988 roku,transporter.zapala na strzal za każdym razem.pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2573
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Problem z silnikiem 1Y

Postautor: dreg35 » 16 cze 2019, 5:08

Witaj
to że zapala za każdym razem nie ma wpływu bezpośredniego na ciśnienie oleju...mierzyłeś ciśnienie oleju? panewki wszystkie wymieniłeś?
na wałku pośrednim? głowica?


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Wróć do „Silnik, sprzęgło”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość