problem z II .

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

problem z II .

Postautor: andrzejk » 17 paź 2010, 21:00

Mam skrzynkę z dolnym wybierakiem IV .Drugi bieg robi sobie ze mnie jaja ,mianowicie z I na II często wchodzi ładnie , bez zgrzytu ,natomiast z III na II zgrzyta chyba zawsze .Wymieniłem wszystko od kulek teflonowych wybieraka aż po dźwignię ,którą zdystansowałem od ściany obudowy na 22mm .Co jest grane ?? : :banghead:


Andrzej

VW Bus T3, 1982 r.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2399
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: problem z II .

Postautor: dreg35 » 18 paź 2010, 4:57

synchronizator... :secret:


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 18 paź 2010, 7:27

Tak myślałem,ale miałem nadzieję że jakaś duperela. :shock:Da się gdzieś kupić nowe synchronizatory? :shock:
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, 7:40 przez andrzejk, łącznie zmieniany 1 raz.


Andrzej

VW Bus T3, 1982 r.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Grzegor
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 593
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:50
Gender: Male - Male
Zodiac: Capricorn

Re: problem z II .

Postautor: Grzegor » 18 paź 2010, 11:07

W servisie albo w niemieckich sklepach internetowych .
pzdr


Grzegor---Vanagon/Eastfalia Syncro '90 Powered by subaru RS MY 06/11 2,5 NA ---- GG:10684896 Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 18 paź 2010, 12:27

właśnie wróciłem z serwisu są części do lewarka i to w normalnej cenie ale o synchronizatorach trzeba zapomnieć :shock:A z Niemcami ,to jak się dogadam ,przecież oni Polskiego nie znają? :blink: Darek spróbuję nie zawracać Ci głowy ale chyba się bez ciebie nie obejdzie? :beg:


Andrzej

VW Bus T3, 1982 r.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2399
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: problem z II .

Postautor: dreg35 » 18 paź 2010, 18:22

niestety nowych już nie mam ... a skrzyń z dolnym wybierakiem nawet nie chcę już rozbierać bo nie ma do nich gratów...
ale jeszcze jedną chyba znajdę ... wyskakuje z niej 3 albo 4...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 18 paź 2010, 18:51

Mam jeszcze jedną we wiaderku z samochodu syna ,zaczął ją rozbierać młotkiem i przecinakiem może z niej coś wydłubie .


Andrzej

VW Bus T3, 1982 r.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 18 paź 2010, 19:07

Mam jeszcze dk ale nie wiem czy mój 1,6d da sobie z nią rade ,mogę jeszcze przełożyć wałek atakujący i koło talerzowe ,ale nie mam pojęcia jak to potem ustawić. ktoś ma jakiś pomysł?


Andrzej

VW Bus T3, 1982 r.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
evjann
Chorąży
Chorąży
Posty: 46
Rejestracja: 12 kwie 2010, 15:45
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Taurus

Re: problem z II .

Postautor: evjann » 25 lip 2012, 22:07

czasem wyskoczy mi 2 co to może być
skrzynia do naprawy czy regulaci?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1812
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: problem z II .

Postautor: wezuwiusz3 » 26 lip 2012, 11:16

Właściwie sobie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie,ale najpierw zacznij od regulacji ,a jak nic to nie pomoże,to tak jak wyżej.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 28 lis 2013, 20:14

W sklepie motoryzacyjnym chłopaki ściągnęli mi synchronizator z Argentyny za 35 PLN.wszystko działało przed włożeniem skrzyni do silnika podczas jazdy nie można żadnym sposobem wbić 4 między 2a3 wszytko OK. nie mam pojęcia co spiep..... :no2:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2399
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: problem z II .

Postautor: dreg35 » 30 lis 2013, 17:58

andrzejk pisze:W sklepie motoryzacyjnym chłopaki ściągnęli mi synchronizator z Argentyny za 35 PLN.wszystko działało przed włożeniem skrzyni do silnika podczas jazdy nie można żadnym sposobem wbić 4 między 2a3 wszytko OK. nie mam pojęcia co spiep..... :no2:


niech obejrzą wybierak przy skrzyni szczególnie kulkę i spróbują ręcznie na kanale jeśli ogóle wchodzi chociaż jak silnik nie pracuje...
jeśli tam nic nie znajdą to pozostanie wyjąć i ponownie rozebrać...
zapoznaj się z tym może coś pomoże http://www.busomania.pl/viewtopic.php?f=153&t=1613


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 01 gru 2013, 7:14

Darku dziękuję za podpowiedź.Przy wyłączonym silniku wszystko chodzi ,podczas jazdy przy wrzuceniu 4 czuć opur na lewarku i słychać zgrzyt,jeśli wcisnę sprzęgło włączę 4 ta jest natychmiast wyrzucana.Skrzynia to stara 4 z dolnym wybierakiem. :no2:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
magnum
Generał
Generał
Posty: 1072
Rejestracja: 29 mar 2010, 6:38
Gender: Male - Male
Zodiac: Taurus

Re: problem z II .

Postautor: magnum » 01 gru 2013, 10:28

No to skrzynaka znowu do rozbiórki, prawdopodobnie pieski albo przesuwka na 4ce


ZNOWU DZIAŁA !!! :) http://www.vwbusptm.com.pl/index.html 501 dziewięćset pięćdziesiąt pięć czterysta dwa

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
Tygryscb
Chorąży
Chorąży
Posty: 59
Rejestracja: 18 wrz 2010, 16:01
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: problem z II .

Postautor: Tygryscb » 01 gru 2013, 14:17

A podaj numer tego synchronizatora !



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 02 gru 2013, 21:33

Tygrysku łożysko ,które mi dałeś i synchronizator który kupiłem są w skrzyni od 2010r. jak okazało się że coś z chrzaniłem kupiłem drugą i na razie jest dobra,ale tamta nie daje mi spokoju.Sprzedawca mówił że w golfie 2 był taki sam porównywałem ze starym były identyczne .W styczniu zamierzam do niej wrócić ,jak jest numer na synchronizatorze to podam.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
siatkon
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 617
Rejestracja: 31 mar 2010, 18:51
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aries

Re: problem z II .

Postautor: siatkon » 05 gru 2013, 7:22

mam taką skrzynię całkiem dobrą...
Bardzo borze chodziła z 1,6D pod warunkiem że nie był zbyt doładowany. 120osiągał..
Skrzynia DM



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2399
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: problem z II .

Postautor: dreg35 » 06 gru 2013, 12:44

i jak rozebrałeś skrzynkę...
co pękło?
wiozę właśnie jedną skrzynkę z dolnym wybierakiem i chyba do niej zajrzę żeby uwiecznić dla innych bo sam już nie chcę ich robić...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
andrzejk
Porucznik
Porucznik
Posty: 65
Rejestracja: 13 paź 2010, 7:10
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Leo

Re: problem z II .

Postautor: andrzejk » 08 gru 2013, 21:33

Darku nic nie pękło przynajmniej nie zauważyłem, dorobiłem klucz do łożysk i rozebrałem od strony sprzęgła.Wymieniłem łożysko igiełkowe w wianku z jakiegoś tworzywa bo stary wianek był stopiony razem zwałkami i niewiele z niego zostało .Czy łożysko to można założyć jak się chce czy jest ono jakieś kierunkowe. :?:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Silnik, sprzęgło”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość