Wiem że to temat wałkowany, ale na tym forum jeszcze nie było a ostatnio chodzi mi to po głowie.
Zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie dla mnie najlepsze, mam westfalie z podnoszonym dachem, oryginalna zabudowa, silnik diselowski.
Oglądałem na allegro różne webasta, i tytaj moje pytanie, czy da się zamontować webasto z innego samochodu, chodzą po 500-600 zeta.
Drugie pytanie czy lepiej suche czy mokre, mam tylko jedną nagrzewnice.
Gazowe odpada bo nie mam już gdzie upchnąć a po webaście jest miejsce, bo ewidentnie było już zamontowane.
Co radzicie ?
Webasto jakie ?
Moderatorzy: t90, dreg35, magnum
- tomko
- Starszy Szeregowy
Webasto jakie ?
VW Transporter camping 1983 1.6D
VW 1300 automatic 1969
A jestem z Radonic
VW 1300 automatic 1969
A jestem z Radonic
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
- dreg35
- Administrator
- Zodiac:
Re: Webasto jakie ?
suche
zalety ... mniejszy pobór prądu
wady ...
możliwość spalin w kabinie
mokre odwrotnie...
jeśli masz zamiar używać webasto na campingu a chcesz kupić używkę to mimo wszystko ja polecam mokre bo na brak prądu nie będziesz narzekał jeśli masz doładowanie aku
montaż prostszy suchego...
wydajność zależy od modelu...
zalety ... mniejszy pobór prądu
wady ...
możliwość spalin w kabinie
mokre odwrotnie...
jeśli masz zamiar używać webasto na campingu a chcesz kupić używkę to mimo wszystko ja polecam mokre bo na brak prądu nie będziesz narzekał jeśli masz doładowanie aku
montaż prostszy suchego...
wydajność zależy od modelu...
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Hide post links |
- strażakptm
- Porucznik
- Zodiac:
Ja jestem za ogrzewaniem gazowym. Są webasta w gabarytach naszych tzw.odkurzaczy.Prawdo podobnie takie posiada vwik napewno Robert miał takie w swojej weście.
Warszawa czerwony multiwan 2,1 DJ . białe cartago 1,6 TD
Hide post links |
- dreg35
- Administrator
- Zodiac:
gazówka z nadmuchem to jak dla mnie szczyt technologi... ale gabaryty... butla... są tez pewne ograniczenia... ale jestem za... jak jest miejsce... w campingu... przyczepie mam i pełen zachwyt...
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Hide post links |
- strażakptm
- Porucznik
- Zodiac:
W Westach i tak jest przeważnie gaz .zurzycie jest nie wielkie.
Warszawa czerwony multiwan 2,1 DJ . białe cartago 1,6 TD
Hide post links |
- Srebrzanka
- Starszy Kapral
- Zodiac:
Mam takie w "Cyganie", gazowe, wielkości odkurzacza - rewelacja. W mrozach (-15) w środku (+20).
"Cygan" T3 Karmann Gipsy '88 1,9 TDI ABD+blokada, ABD,
Golf mk1 '76 1,5 benz.
Passat B5 '02 1,9 TDI 4-motion
501 166 673
Golf mk1 '76 1,5 benz.
Passat B5 '02 1,9 TDI 4-motion
501 166 673
Hide post links |
- mikesz
- Pułkownik
- Zodiac:
Ja Trumę mam na łodzi i bardzo chwalę sobie,jest troszeczkę droga.Na mokrym masz dodatkowo ciepły silnik w zimie .Tu masz info. http://www.truma.com.pl/?1,1,3,0,11,40
Przyjaciele moich przyjaciół (t3 ) są moimi przyjaciółmi:).Ale zdarzają się wyjątki.602 404 615
Hide post links |
- t90
- Administrator
- Zodiac:
Do kampera suche -> będzie grzać podczas postoju, ale nie nagrzeje chłodziwa.
Do "cywila" mokre -> zimą nagrzeje chłodziwo, silnik ciepły a więc lekki rozruch a i z dmuchawy szybko ciepło poleci
Do "cywila" mokre -> zimą nagrzeje chłodziwo, silnik ciepły a więc lekki rozruch a i z dmuchawy szybko ciepło poleci
T3 '86 1.6D (CS) -> 1.7D (KY) -> 1.9TD (AAZ + BOOSTPIN 1,6TD) + 3H -> AAP (agonia, kto go przytuli?)
T3 '90 2.1 (SS) na podtlenku LPG w sekwencji + ASL
Trzeba myśleć praktycznie, dopóki nie przyjdzie czas, że można już zacząć myśleć niepraktycznie.
Hide post links |
- Grzegor
- Pułkownik
- Zodiac:
Witam
Skoro nie masz miejsca na trume - to drugie w kolejności które bym Ci polecał jest suche benzynowe - ale jeśli jest to dla Ciebie dostepne finansowo jak najnowsze - nie starsze niz 6-8 lat .
pzdr
Skoro nie masz miejsca na trume - to drugie w kolejności które bym Ci polecał jest suche benzynowe - ale jeśli jest to dla Ciebie dostepne finansowo jak najnowsze - nie starsze niz 6-8 lat .
pzdr
Grzegor---Vanagon/Eastfalia Syncro '90 Powered by subaru RS MY 06/11 2,5 NA ---- GG:10684896 
Hide post links |
- mamut
- Kapral
Witam busomaniaków.
Zostałem jednym z Was nabywając T3 w wersji wojskowej.Jeszcze ostatnie walki ze rdzą i zabieram się za mechanikę a właściwie ulepszenia bo grubsze naprawy (przekładnia kierownicza,hamulce i sprężyna z tyłu) już porobiłem.
Chcę zamontować mokre webasto,kupiłem już i po przymiarkach prosi się aby założyć je na wężu powrotnym do silnika.Na zasilaniu nagrzewnicy wychodzą "zawijasy" a powrót tylko rozciąć i podpiąć.Pierwszy będzie grzany silnik i dopiero po nim popłynie na nagrzewnicę.
Czy ktoś robił taki eksperyment ?Czy to chory pomysł?
Zostałem jednym z Was nabywając T3 w wersji wojskowej.Jeszcze ostatnie walki ze rdzą i zabieram się za mechanikę a właściwie ulepszenia bo grubsze naprawy (przekładnia kierownicza,hamulce i sprężyna z tyłu) już porobiłem.
Chcę zamontować mokre webasto,kupiłem już i po przymiarkach prosi się aby założyć je na wężu powrotnym do silnika.Na zasilaniu nagrzewnicy wychodzą "zawijasy" a powrót tylko rozciąć i podpiąć.Pierwszy będzie grzany silnik i dopiero po nim popłynie na nagrzewnicę.
Czy ktoś robił taki eksperyment ?Czy to chory pomysł?
Hide post links |
-