katalizator
Moderatorzy: t90, dreg35, magnum
- zorro
- Pułkownik
- Zodiac:
katalizator
Jako ze zakupilem sobie nowego pieknego busika,chcialbym sie dowiedziec ,czy seryjnie byly montowane katalizatory,bo ja mam w 1,6TD "JX"
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
- trampek
- Kapitan
- Zodiac:
Re: katalizator
Otóż z tego co ja wiem, w busach katalizatory seryjnie były jedynie w niektórych silnikach benzynowych...SR bodajże ? Ale tu nie chcę wkręcać. W dieslu ich chyba na szerszą skalę nie było... z tego prostego powodu chociażby, że generalnie katalizator trójfunkcyjny (taki jak dla silnika ZI), w samochodzie z silnikiem diesla, jest mniej więcej tak potrzebny jak dziura w moście. Wynika to z zupełnie różnej zawartości niektórych szkodliwych związków w spalinach dla obu tych silników. Katalizatory w dieslach zaczęto dopiero stosować na szerszą skalę wraz z rozwojem filtrów cząstek stałych. I to w dodatku są to katalizatory jedynie utleniające.
Ja miałem katalizator w kupionym przeze mnie busie z silnikiem 1.6d. Był wyraźnie dokładany przez właściciela, bo na rozwiązanie fabryczne zupełnie nie wyglądało. Tzn. bardziej adekwatnym byłoby tu stwierdzenie - wspomnienie po katalizatorze.
Ja miałem katalizator w kupionym przeze mnie busie z silnikiem 1.6d. Był wyraźnie dokładany przez właściciela, bo na rozwiązanie fabryczne zupełnie nie wyglądało. Tzn. bardziej adekwatnym byłoby tu stwierdzenie - wspomnienie po katalizatorze.
Hide post links |
- zelek_84
- Kapral
- Zodiac:
Jeżeli busik jest z Niemiec to pewnie poprzedni właściciel założył... z tego co wiem to są tam obostrzenia prawne, które mówią że albo katalizator albo opłata wjazdowa do niektórych miast...
Mam pocztowca i jestem zadowolony...!
Hide post links |
- dreg35
- Administrator
- Zodiac:
Witam
były i w dieslach a dokładnie w 1,6TD po 1990 jak pamiętam...
były i w dieslach a dokładnie w 1,6TD po 1990 jak pamiętam...
dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Hide post links |
- termos
- Porucznik
- Zodiac:
byly,byly bo sam mialem u siebie...poprzedni wlasciciel juz go wywalil...a tlumik "skitral" z boku busa...
Hide post links |
- koza
- Sierżant
- Zodiac:
jak by nie było jak go wytniesz i sprzedasz 150 dostaniesz:)
mam na imię andrzej,jestem z lublina,jeżdżę syncro 1.9 tdi,796590999, kozakoza@o2.pl, gg 4966077
Hide post links |
- zorro
- Pułkownik
- Zodiac:
koza pisze:jak by nie było jak go wytniesz i sprzedasz 150 dostaniesz:)
no pewnie tak zrobie ale to dopiero jak padnie.
Hide post links |
- magda621
- Kadet
Witajcie!
Orientuje się ktoś na czym polega regeneracja katalizatora?? Bo nie wiem czy swój regenerować czy nowy kupić.
Orientuje się ktoś na czym polega regeneracja katalizatora?? Bo nie wiem czy swój regenerować czy nowy kupić.
Hide post links |
- wezuwiusz3
- Generał
- Zodiac:
Wróć do „Układ paliwowy i wydechowy, ogrzewanie dodatkowe”