Czujnik cofania

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 10 cze 2015, 20:19

Cześć, mam pytanie odnośnie czujnika świateł cofania...
czujnik jest dobry i działa tylko problem w tym że działa na 1 i 2 biegu czasem na 3 albo 5 ... i pytanie moje brzmi czy ten drążek od wybieraka który powinien udeżac w czujnik tylko podczas wstecznego biegu jest tam jakos wkręcany? czy możliwe ze cos się urwało?

Pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2422
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Czujnik cofania

Postautor: dreg35 » 11 cze 2015, 4:29

drążek od wybieraka nie ma regulacji ... regulacja jest tylko czujnikiem a w zasadzie podkładkami pod czujnik...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 11 cze 2015, 8:20

czyli aby poprawnie działało powinienem podłożyć więcej podkładek? Tak orientacyjnie dużo należy to podnieść czy kwestia jednej podkładki?

Pzdr



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 11 cze 2015, 9:19

Zależy jaki założyłeś czónik.Najlepiej to włącz sobie wsteczny bieg i na załączoonym zapłonie dróga osoba niech Ci luka czy wsteczne światło się włączy ,a Ty sobie wkręcaj ten czójnik po pół obrotu.Jak dasz za grubą podkładkę,to nie będziesz miał wstecznego,jak za cięką ,to będzie Ci tak wariował,żę podczas jazdy w przód będzie wsteczne świecić.Dobrze by było przy okazji sprawdzić stan prowadnika wałka wybieraka,bo u mnie też tak wariował i okazało się ,że prowadnik był odłamany od miseczki (nie wiem jak dokładnie ta część się nazywa),ale puki otwór w tej miseczce był nie wyrobiony to jakoś działąło,ale jak otwór się powiększył to takie stereo u mnie było ze wstecznym światłem.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 11 cze 2015, 10:22

Dzięki za pomoc sprawdzę to dziś popoludniu ;) dziwi mnie to bo skrzynia niby po regeneracji dwa lata temu :/



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 11 cze 2015, 17:39

To jak nie zmieniałeś automatu ,a masz stereo ze światłami,to na bank ta tuleja w miseczce się oberwała a otwór w miseczce musiał się wytrzeć i wybierak z jednej strony nie jest prawidłowo podparty.Da się pospawać migomatem,tylko że ciężko tam wsadzić uskę osłony gazu.Trzeba niejako w powietrzu to spawać i najlepiej jak by założone to było do skrzyni i złapane.Tylko delikatnie rzeby nie przepalić dzióry i nie połączyć wraz z wałkiem wybieraka.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 14 cze 2015, 8:13

I masz rację, prawdopodobnie się oberwało ale nie bedę kombinował aby to naprawić, przerobię czujnik na włącznik :D



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 15 cze 2015, 14:45

bryan993 pisze:I masz rację, prawdopodobnie się oberwało ale nie bedę kombinował aby to naprawić, przerobię czujnik na włącznik :D

Ale to nie rozwiąże kłopotu.Zacznie się walka z biegami i na dodatek wykończysz zimering na uszczelnieniu oraz plastikową tulejkę z drógiej strony,a są to części nie osiągalne .Chyba że z de3montażu uda Ci sie gdzieś to dostać,bo serwis zakończył sprzedaż tych części w 2008 roku.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 15 cze 2015, 16:05

Ehh nie strasz mnie nawet... za dwa tygodnie mam wyjazd a juz ani czasu ani pieniedzy na naprawę nie ma :(



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 15 cze 2015, 17:17

Jak na wszystkich biegach Ci wsteczny się włączał,to nie ma co liczyć na cud.Tam nie ma dużo roboty,na pewno w jedno popołudnie dasz radę to zrobić.
Najlepiej jak byś gdzieś zdobył nową miseczkę ,to nie musiał byś kombinować z centrowaniem tulei.U mnie na szczęście tulejka plastikowa była w dobrym stanie i równo trzymała cały wałek,więc łatwo mi poszło.W 4 punktach złapałem migomatem i na razie jakoś trzyma.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 16 cze 2015, 6:55

Wczoraj dokładnie sprawdzałem lampka paliła się przy wstecznym, jedynce, dwójce potem przerwa i na 5 czasem mignęło :P
A mogę bezpiecznie odkręcić to "cos" w czym zamontowany jest czujnik?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 16 cze 2015, 9:17

Rzeby nie świeciło ,to wystaczy ściągnąć kabelek ,ale jakieś wsteczne i tak Ci się by przydało,ale jak będziesz tak jeżdził,to wykończysz z drógiej strony prowadnik i zimmering.Tam jest 2 kołnieżowy i go nigdzie nie kupisz.
Dzwoń do drega,może będzie miał gdzieś w zapasach.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 16 cze 2015, 11:59

Dobra bo trochę się pogubiłem co dokładnie powinienem zrobić aby to zabezpieczyć czy też naprawić? :)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 16 cze 2015, 19:06

Albo wymienić na nowe,albo spróbować to migomatem złapać.Ja spawałem migomatem.Tylko że musisz to wycentrować ,bo jak skrzywisz to nie wejdzie na swoje miejsce.
Musisz pod samochodem mieć założone to i sobie w jednym punkcie złapać pużniej wyciągnąć wałem i łapać po przekątnej.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 16 cze 2015, 19:43

Czyli jak odkręcę ten korpus w który wkręcany jest czujnik cofania to tam będzie ten wałek dobrze zrozumiałem? i musze go dospawać albo wymienic na nowy cały - tylko wtedy musiałbym całą skrzynie rozbierać?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2422
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Czujnik cofania

Postautor: dreg35 » 17 cze 2015, 4:20

bryan993 pisze:Czyli jak odkręcę ten korpus w który wkręcany jest czujnik cofania to tam będzie ten wałek dobrze zrozumiałem? i musze go dospawać albo wymienic na nowy cały - tylko wtedy musiałbym całą skrzynie rozbierać?

nie trzeba rozbierać całej skrzyni ...
wystarczy odkręcić dźwignię z kulką wybieraka a potem 3 śruby 7 na klucz 11 i wychodzi...
do zrobienia na samochodzie...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 17 cze 2015, 7:13

Teraz to chyba sam się już pogubiłem totalnie, wrzucę za 3 godziny zdjęcia miejsca o którym mowię :) To wtedy ustalimy na 100% :D Przepraszam za moje nie rozgarnięcie ale dopiero się uczę ;/



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 17 cze 2015, 20:06

Chodzi o tą widoczną część.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 17 cze 2015, 20:34

Kurde trochę boje się to rozebrac :P ale cóż jutro spróbuję :)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 19 cze 2015, 20:28

Poddałem się nie jestem w stanie tego naprawić, niestety nie mam odpowiedniego sprzętu ;/ mam nadzieje ze jeszcze troche pojezdzi bo narazie nie ma szans ani czasu zeby za tym gonic;/



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1822
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Czujnik cofania

Postautor: wezuwiusz3 » 19 cze 2015, 21:25

Najlepiej wymień i będziesz miał spokój.Do tej pory jak Byś z Darkiem dreg35 pogadał,to by Ci to podesłał.Wymienisz bez wyciągania wałka.
Jedynie tą płetewkę trzeba zbić,bo jest na wieloklinie i zdjąć zabezpieczenie.Płetewkę przy ściąganiu zaznacz sobie ,żeby na to samo miejsce Ci zaszła,bo znowu będziesz szukał wstecznego.Mniej jest roboty niż ciągnąć kable do kabiny i montować przełącznik.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 20 cze 2015, 6:54

Obejze to dzis jeszcze raz, gdy tylko skoncze bagaznik:)



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
bryan993
Porucznik
Porucznik
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2014, 1:00
Gender: None specified - None specified

Re: Czujnik cofania

Postautor: bryan993 » 23 cze 2015, 7:43

Po rozmowie z Darkiem, uznałem że najlepiej będzie wymienić cały wałek ale niestety nie mam narazie na to czasu. Temat zamknięty, wielkie dzięki !!! :hi:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2422
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Czujnik cofania

Postautor: dreg35 » 24 cze 2015, 18:23

ale zajrzyj ... żebyś potem nie pluł sobie w brodę że nie można znaleźć któregoś biegu...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Skrzynia biegów”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość