Uwaga złodziej !!!!!!

Moderatorzy: t90, dreg35, magnum

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: wezuwiusz3 » 21 maja 2018, 11:39

he he .Juz widzę ile będzie wejść na stronę żądnych taniej sensacji.
Chodzi o złodzieja prądu rzecz jasna.
Czy ktoś spotkał się z takimi cudami ,żę pozostawienie kluczyka w stacyjce powoduje rozładowanie akumulatora????
.....Nie ,nie na włączonym zapłonie.Po zakończeniu jazdy,gaszę silnik i jeżeli zapomnę wyciągnąć kluczyk ze stacyjki ,to na drugi dzień mam rozładowany akumulator.Jest to dla mnie o tyle dziwne ,że nie mam komputera.
Akumulator nie jest pierwszej młodości ma już 5 wiosen,ale jeszcze tydzień czasu trzyma na tyle że po tygodniu mogę jeszcze odpalić.(gorzej w zimie).
Zastanawiam się teraz czy tylko stacyjka jest uwalona,czy coś więcej,a pozostawienie kluczyka w stacyjce jest tylko pośrednią przyczyną.Jak wyciągnę kluczyk wszystko jest OK,ale niestety skleroza daje znać o sobie.Nie mogę się przyzwyczaić.Zawsze kluczyk pozostawał w stacyjce i nie tylko w busie. :secret:



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
dreg35
Administrator
Administrator
Posty: 2357
Rejestracja: 26 mar 2010, 19:34
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Aquarius

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: dreg35 » 22 maja 2018, 4:32

w busie jak wiesz nie ma tej funkcji stacyjki ale skoro twierdzisz że kluczy w stacyjce rozładowuje aku to zmierz pobór prąd na aku jak kluczyk jest w stacyjce...


dreg35@forum.busomania.pl ale lepiej pisać na dreg35@wp.pl częściej zaglądam... lub dar.dreg35@gmail.com

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
eurojanek
Starszy Kapral
Starszy Kapral
Posty: 8
Rejestracja: 17 lut 2013, 11:19
Gender: None specified - None specified

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: eurojanek » 22 maja 2018, 7:45

A instalacja bus-audio nie była przypadkiem dłubana ostatnio?
Plusik na wzmacniacze po czy przed kluczykiem wpięty? :)
Generalnie multimetr szeregowo w plus akumulatora i wypinasz po urządzeniu aż pobór na wyświetlaczu spadnie do wartości żądanej.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: wezuwiusz3 » 22 maja 2018, 21:08

Janek,radio mam podpięte z oddzielnego plusa bez konieczności włączania czego kolwiek i na oddzielnym zabezpieczeniu.Jak nie zapomnę wyciagnąć klucza ze stacyjki,to samochód może stać cały tydzień i po tygodniu go odpalę bez problemu,ale jak zapomnę wieczorem wyciagnąć kluczyk,to przez noc wydoi mi aku tak,że już nie ma sił na odpalenie.Jutro jeszcze sprawdzę ile szamie.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
hol1
Sierżant
Sierżant
Posty: 21
Rejestracja: 18 lis 2017, 19:13
Gender: Male - Male

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: hol1 » 23 maja 2018, 18:35

Witam.
A zobacz rano czy alternator nie jest ciepły?
pozdrawiam hol1



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: wezuwiusz3 » 23 maja 2018, 20:44

Z ciekawości sprawdzę,ale nie będę próbował zostawiać klucza w stacyjce.Niech ta bateria jeszcze chwilę pokręci.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: wezuwiusz3 » 24 maja 2018, 20:36

eurojanek pisze:A instalacja bus-audio nie była przypadkiem dłubana ostatnio?
Plusik na wzmacniacze po czy przed kluczykiem wpięty? :)
Generalnie multimetr szeregowo w plus akumulatora i wypinasz po urządzeniu aż pobór na wyświetlaczu spadnie do wartości żądanej.


Janek ,miałeś rację,jednak radio szamało mi prąd.Dzięki wszystkim za podpowiedż.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: wezuwiusz3 » 25 maja 2018, 12:09

No i dupa blada.Dzisiaj znowu niespodzianka.Brak prądu i kluczyk w stacyjce.Na szczęście kontrolowanie.Radia brak(wymontowane),alternator zimny jak nieboszczyk,rozrusznik też zimny.Została tylko nieszczęsna stacyjka.
Co jeszcze można sprawdzić??,macie jakiegoś pomysła??.Nic takiego w samochodzie nie ma zamontowane.Radio CB,ale nie zależnie na oddzielnym plusie pominięta stacyjka.Cudów wianeczków w instalacji nie ma i dzikich kombinacji.Co było,zostało powymieniane na zdrowe ,a lewe kable wyciete.
Po wydupceniu radia ,które brało 0,07 A (nawet jak był wyciągnięty kluczyk)wartość na mierniku pokazuje mi 0,03A(przy włożonym kluczyku do stacyjki).Podobno jest to w normie,a aku zdechło.Wczoraj na aku napięcie miałem 12,64V,a więc naładowany.Jak wyciągnę kluczyk ,to wartość na mierniku jest 0,00.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
HassanPL
Kapral
Kapral
Posty: 7
Rejestracja: 04 cze 2013, 11:27
Gender: None specified - None specified

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: HassanPL » 13 cze 2018, 12:03

a to nie jest tak że jak kluczyk w stacyjkę jest włożony to na kablu szarym (o ile pamiętam) od stacyjki pojawia się napięcie? Może coś do niego jest podłączone?



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
wezuwiusz3
Generał
Generał
Posty: 1774
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:08
Gender: None specified - None specified
Zodiac: Gemini

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: wezuwiusz3 » 13 cze 2018, 17:58

HassanPL pisze:a to nie jest tak że jak kluczyk w stacyjkę jest włożony to na kablu szarym (o ile pamiętam) od stacyjki pojawia się napięcie? Może coś do niego jest podłączone?


Szczerze mówiąc nie mam pojęcia.Przynajmniej przeze mnie nie było nic podpinane.Instalacja przeglądnięta ile sie dało oczywiście.Na razie uczę sie nawyku wyciągania klucza ze stacyjki i rozpinania na heblu.Nie ma problemu.Po tygodniu bus odpala.Jeszcze nachodzi mnie na wymianę stacyjki,ale to pewnie po sezonie.



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Awatar użytkownika
damianolejj
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2018, 14:09
Gender: Male - Male

Re: Uwaga złodziej !!!!!!

Postautor: damianolejj » 11 lip 2018, 15:22

dobrze wiedzieć pozdrawiam



Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Wróć do „Wyposażenie elektryczne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość